Elkerülhetetlen a magyar agrárium átalakulása: ezt mindenkinek meg kell lépnie

Elkerülhetetlen a magyar agrárium átalakulása: ezt mindenkinek meg kell lépnie

agrarszektor.hu
A világban megtalálható innovatív mezőgazdasági technológiai megoldásokat felkutató KITE Zrt. 3 éve elindított világszínvonalú PGR rendszere lehetővé teszi, hogy a szántóföldekről és az egyéb szenzorokból beérkező mérési adatokat megtisztítsák, rendszerezzék, feldolgozzák majd partnereiknek a döntéstámogatási folyamataikhoz olyan formában jutassák el, amely segíti őket a fenntartható és nyereséges szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Liferay Hungary különböző iparágak meghatározó szereplőit szólaltatja meg a Digital Talks videó-beszélgetés sorozatában, ahol különböző digitalizációs iparági trendeket, kihívásokat, újdonságokat és megoldásokat mutat be. 

Az átfogó sorozatunk elkészítésének célja, hogy különböző best-practice-eket osszunk meg és a tudásmegosztással értéket teremtsünk a COVID-19 okozta sebzett piaci környezetben

 - magyarázza Balogh Zsolt, a Liferay közép- és kelet-európai régiójának vezetője. A Digital Talks legújabb adásában a mezőgazdasági terület pandémia alatti és az ezt követő időszak digitalizációs kihívásait ismerhetjük meg. Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatójával beszélget Balogh Zsolt - írja közleményében a Liferay Hungary.

Elkerülhetetlen a digitalizáció

A világban új ipari-technológiai, és főként digitális forradalom zajlik, amelynek egyik jelentős terepe az agrárium. Ha visszatekintünk a mezőgazdasági ipari forradalom fontosabb mérföldköveire, akkor láthatjuk, hogy a mezőgazdaság hamar ráállt a digitalizáció útjára. Bár a mezőgazdaság 1.0 verzió még elsősorban humánerővel működött, a 2.0 verzió, amelyet ún. “green revolution"-nak hívtak, már meghozta a gépesítést, és a különböző tápanyag-kombinációk újabb szintre emelték a termelékenységet. A 3.0 verzió esetében megjelentek a műhold alapú GPS navigációk, amelyekkel a manapság használt korszerű gazdasági gépeket is felszerelik, így emberi beavatkozás nélkül, 1 inch-es megismételt pályán tudnak közlekedni. A mezőgazdaság 4.0 verzió esetében már a térinformatikai információk alapján olyan kijuttatási technológiákat alkalmaznak, amelyek precíziós módon adagolnak oda, ahova tervezték és annyit, amennyi szükséges. 

Ebben az esetben már az RTK (valós idejű kinematikai) technológiát és a GPS (műholdas navigáció) megoldásokat alkalmazzák. A mezőgazdaság 5.0 verzió pedig a legfejlettebb állomása a mezőgazdasági forradalomnak, hiszen ebben az esetben már robotizált mezőgazdaságról beszélhetünk, amikor is például a telephelyről elindítunk egy gépkapcsolatot, amely önmagától elmegy a célhelyre, elvégzi a feladatát majd visszamegy a kezdőponthoz.

 - magyarázza Balogh Viktor Ferenc. Emellett az új gépek, traktorok, kombájnok már fel vannak készítve arra, hogy rögzítsék, feldolgozzák és továbbítsák a Big Data által gyűjtött adattömeget is. Rengeteg mérési eredmény érkezik ugyanis a szántóföldről és a meteorológiai állomásokról, amelyeket rendszerezni és tisztítani szükséges, hogy majd olyan adatállomány álljon elő, amit a döntés-előkészítő algoritmusba elhelyeznek.

Miután erre a szegmensre mindig is a gyorsan változó körülmények voltak jellemzők, s mindig a környezeti változásokra, hatásokra kellett reagálni, a mezőgazdaság esetében a jövőbemutatás a tervezhetőséget jelenti ezentúl. A digitalizáció által sokkal tervezhetőbbé és precízebbé tud válni ez az iparág, s segítségével a megfelelő időben, a megfelelő módon és a megfelelő mértékben tudunk majd reagálni. Az innovatív PGR rendszer, amit kiépítettünk, rendelkezésére áll minden felhasználónak. Hiszek abban, hogy olyan új megoldásokkal és lehetőségekkel tudjuk megismertetni a mezőgazdaság szereplőit, melyek számukra nyereséget hozhatnak

 - teszi hozzá Balogh Viktor Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?