Rohamosan csökken a német gazdaságok száma: merész ötlettel álltak elő gépgyártók

Rohamosan csökken a német gazdaságok száma: merész ötlettel álltak elő gépgyártók

agrarszektor.hu
Váratlan lépésre szánták el magukat a német mező- és munkagépgyártók. A Lemken és a Krone a Combined Power névre keresztelt együttműködési projektnek köszönhetően egy olyan jármű kifejlesztésére vállalkozott, amely kezelő nélkül, teljesen önállóan is képes munkát végezni a terepen, akár 24 órán keresztül is. A projekt keretén belül létrehozott két prototípust nemrég mutatták be a németországi Hopstenben. A gyártók a tervek szerint 2023-ra már öt olyan modellel is rendelkezni fognak, amelyek megfelelnek a fenti kritériumnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 márciusában a Krone és a Lemken bejelentették, hogy egy szántóföldi robot közös fejlesztésébe kezdtek. Ezt a robotot aztán az idei évben május 19-én, csütörtökön mutatták be először a nyilvánosságnak. A munkagépgyártók a projektre magyarázatul közölték, hogy számításaik szerint Németországban a gazdaságok száma az elmúlt 15 évben megfeleződött - írta meg a Future Farming. Ez viszont azt jelenti, hogy a gazdaságok területe megduplázódott, vagyis olyan gépekre lesz szükség, amelyek ezeken a megnövekedett birtokonon is tudnak dolgozni, akár emberi beavatkozás, vagy felügyelet nélkül.

Az eredmény az úgynevezett VTE szántóföldi robot lett, ahol a VTE a "Verfahrenstechnischen Einheit", vagyis az "eljárási/feldolgozási egység" rövidítését jelenti. Ez egyelőre egy koncepciómodell, de a gyártók várakozásai szerint 2023-ra már öt kész modellel fognak rendelkezni, és 2025-ben már ténylegesen piacra is léphetnek az új robottal. Az új autonóm egységek várható gyártási száma azonban egyelőre nem ismert.

A Krone és Lemken mérnökeiből álló projektcsapat hivatalosan 2017-ben kezdte meg a munkát, a legnagyobb titoktartás mellett. A csapat 20 főből áll, és jelenleg gyártók két koncepciómodellel rendelkeznek. A projekt célja szerint a végleges VTE robotnak olyan feladatokat kellene önállóan elvégeznie, mint például a kaszálás, a gereblyézés, a tarlóhántás, a szántás, a forgóboronálás vagy a vetés.

A robot egy MTU négyhengeres motorral rendelkezik, amely 230 lóerő teljesítmény leadására képes, és ez látja el energiával mindkét tengelyt és a teljesítményleadó tengelyt is. A robot súlya közel 8 tonna, és négy 650/65 R38 Trelleborg IF gumiabronccsal van felszerelve. A robot legfeljebb 20 km/h-s sebességgel lesz képes haladni, és négykerék-meghajtással, valamint négykerék-kormányzással is rendelkezni fog. A gyártók jelezték, hogy a dízelmotor a jövőben akkumulátorcsomaggal vagy hidrogénmotorral is helyettesíthető lesz.

Az autonóm jármű emellett számos érzékelővel is rendelkezik, amelyek a munkafolyamatokat figyelik, valamint kamerákkal, amelyek a környezetet tartják szemmel. Mivel a járművet kizárólag szántóföldi közlekedésre fejlesztették ki, nincs felszerelve légnyomáscserélő rendszerrel. A gyártók szerint a robotokat - a fejlesztés jelen állása szerint - még teherautóval kell a telephelyről a földekre szállítani.

(Címlapkép forrása: Future Farming)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?