Teljesen új gépekkel tarolná le a földeket a német gyártó: ilyen még nem volt a piacon

Teljesen új gépekkel tarolná le a földeket a német gyártó: ilyen még nem volt a piacon

agrarszektor.hu
Olyan újítással rukkolt elő a Lemken, amire senki se számított: a német mezőgazdasági gépgyártó egy zseniális megoldással bővíti ki a kultivátorok felhasználási lehetőségeit. A gyártó a Steketee "EC-Steer" névre keresztelt párhuzamos kormánykerettel lehetőséget kínál a gazdálkodóknak meglévő eszközeik korszerűsítésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyot lépett előre a Lemken a régebbi mezőgazdasági eszközök "felokosítása" terén: a Steketee EC-Steer párhuzamos kormánykerete a népszerű gyártók kormány nélküli kultivátorait joystick- vagy akár kamerakormányzású munkagéppé alakítja. Ez pedig egyszerű, ám remek lehetőség azon gazdálkodók számára, akik meglévő kapálási technológiájukat szeretnék korszerűsíteni, vagy a rendszerek között váltani szeretnének - olvasható a Future Farming oldalán. A kormánykeret vezérlése az "IC-Light" kameravezérléssel történik. Az IC-Light rendszer három kulcsfontosságú elemet tartalmaz: egy kamerát, egy terminált, ami tartalmazza a munkavégzéshez szükséges számítógépet és a már említett párhuzamos kormánykeretet. Ezek együttesen egy precíz automatikus irányítórendszert alkotnak az EC-Weeder vagy EC-Steer számára, amely így sokkal egyszerűbben és hatékonyabban végezheti a sorközművelési munkálatokat. A Lemkenhez tartozó Steketee állítása szerint a rendszer képes lesz arra, hogy átvegye a munkagép irányítását a sorokban, anélkül, hogy bármiféle kárt okozna a terményekben.

A rendszer működését a következőképpen kell elképzelni a nagy felbontású kamera képeket készít a növénysorokról, és ezeket az adatokat elküldi a terminálra. Ha a zöld színárnyalatban, vagy az RGB színspektrumban 1 és 5 közötti terménysorokat észlel, akkor azokat jelzi a számítógépnek, amely egy integrált érintőképernyős terminállal is rendelkezik. A számítógép a kameraképeket pontos kormányjelekké dolgozza fel, a párhuzamos kormánykeret pedig ezután hidraulikusan továbbítja a terminálról a kormányjelet az EC-Weederhez. A kapálógép így a traktor mozgásától függetlenül kormányozható lesz a sorok között.

A traktorról "leválasztott" lengőkaros stabilizátorok segítségével a kormánykeret lehetővé teszi a kultivátor egyenletes és pontos irányítását, így a traktor és a kormánykeret között nem történik oldalirányú mozgásátvitel. A párhuzamos kormánykeret a szabványos Steketee gépek szerves részeként és önálló egységként is kapható, és felszerelhető más kultivátorokra is: az EC-Steer 7 legfeljebb 2500 kilogramm tömegű és legfeljebb 6 méter munkaszélességű sorközművelőkhöz alkalmas. A nyitott hárompontos csatlakozórendszer előnye, hogy a kamera közvetlenül a kormánykeret közepén helyezhető el, és így nagyon nagy látómezőt fed le. A nagyobb, akár 9 méter munkaszélességű és 4000 kg tömegű kultivátorokhoz a Steketee inkább a megerősített vázszerkezetű EC-Steer 9-et kínálja.

(A címlapképet Thorsten Schmidtkord készítette.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29