Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: úgy veszik most őket, mint a cukrot

Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: úgy veszik most őket, mint a cukrot

agrarszektor.hu
A nehéz körülmények ellenére sem lankadt 2022 első félévében a magyar gazdák gépbeszerzési kedve. Csak az év első három hónapjában 50 százalékkal több mezőgazdasági gépet és eszközt vásároltak a mezőgazdasági szereplők, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, de az Agrárszektor saját adatgyűjtése szerint ez a tendencia kitartott az elkövetkező hónapokban is. Bár néhány éve már megfigyelhető, hogy a gazdák hatékonyságjavítási szempontból nagyobb teljesítményű gépeket vásárolnak, mint amekkorára a gazdaságuk mérete alapján szükség lenne, mostanra már az is elmondható, hogy a gépbeszerzések során kifejezetten keresik azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a precíziós gazdálkodást, illetve a terv szerinti kijuttatást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei évben tapasztalható nehézségek ellenére is töretlen a magyar gazdák gépbeszerzési kedve. Magyarországon a mezőgazdasági termelők csak az idei év első negyedévében 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 50%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat, annak ellenére is, hogy néhány területen visszaesett a kereslet. A gazdálkodók emellett 20,3 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami mintegy 38%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összesítőjéből.

A magyar gazdák még mindig az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami az első negyedévben a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 39%-os, a gabonakombájnok pedig 7%-os részarányt képviseltek. 2022 első három hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 95-tel több, azaz 871 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 24,2 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória adta. Ezekből 2%-kal csökkent az eladás, 232 darabra volt vevő. Az önjáró rakodók értékesítése 38 százalékkal nőtt a 2022. január-márciusi időszakban a bázisidőszakhoz képest, ami 146 rakodógép eladását jelentette. A gabonakombájn-piac bővült, 2022 első három hónapjában 46 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg egy évvel korábban 35 kelt el. Az eladások 4,6 milliárd forint összértéke 31%-kal haladta meg az előző évi eladásokét. Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14%-kal, a tárcsás talajművelőkből 23%-kal nőtt a kereslet, magágykészítőkből azonban 12%-kal csökkent az értékesítés. Bár az AKI a második félév gépbeszerzési adatait még nem publikálta, biztosra vehető, hogy nem történt nagy visszaesés a gépbeszerzések terén.

A magyar gazdák a 2022-es év első félévében - az Agrárszektor saját adatgyűjtése alapján - a traktorok közül egyértelműen a John Deere, a Solis, a New Holland, a Massey Ferguson, a Fendt és a Case gépeit preferálták. Ezek mellett a Polaris, a Steyr, a Claas és a Kubota járművei is népszerűek voltak. A lista alapján látható, hogy az ágazat szereplői főleg a nyugati traktormárkákat részesítették előnyben, ugyanakkor az indiai Solis és a japán Kubota által gyártott traktorok is egyre keresettebbek.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen trend figyelhető meg a magyar gazdák gépvásárlási szokásaiban az utóbbi 2-3 évben, az Agrárszektor megkereste a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetségét (MEGFOSZ). A szervezet válaszából kiderült, hogy a digitalizációs pályázat miatt az ágazat szereplői elkezdték azokat a gépeket és eszközöket keresni, amelyek alkalmasak a precíziós gazdálkodásra. A gépek mérete és teljesítménye is növekszik, mert az egyes munkáknál - így például a vetésnél, vagy az aratásnál - a rendelkezésre álló időablakok egyre szűkülnek a szélsőséges időjárási viszontagságok miatt, a gazdák pedig szeretnék a legoptimálisabban és a legrövidebb idő alatt elvégezni ezeket a feladatokat. A munkagépek tekintetében megfigyelhető, hogy egyre többen kezdenek áttérni a forgatás nélküli talajművelésre, ezért olyan gépeket keresnek, amelyekkel minél inkább csökkenteni tudják a művelési számot. Ez a talajtaposás csökkentése, a talajtömörödés elkerülése és a vízháztartás megőrzésének optimális felhasználása miatt fontos. A MEGFOSZ kiemelte, hogy az elmúlt 6 hónapban az látható, hogy az Agrárminisztérium által kiadott digitális pályázat kiadásának köszönhetően nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei (traktorok, permetezők, stb.), valamint terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással van az üzemanyagárak befagyasztása a magyar gazdákra, illetve, hogy volt-e bármi gond, vagy probléma az üzemanyag-ellátással az elmúlt időszakban, a MEGFOSZ elmondta, hogy a  mezőgazdasági járművek továbbra is hatósági áron kapják az üzemanyagot, így sem az elmúlt időszakban, sem pedig a jelen helyzetben nem volt hatással az ár a magyar gazdákra. A problémát inkább az jelentette, hogy előfordult, hogy regionálisan akadozott a gázolaj-ellátás, de ezek a problémák is jellemzően 1-2 napon belül megoldódtak, és a benzinkutak megfelelően ki tudták szolgálni a mezőgazdaságot, így semmilyen fennakadás nem volt. A MEGFOSZ bízik benne, hogy a tarlóhántást, lazítást és közelgő őszi munkákat nem fogja akadályozni egy esetleges üzemanyag-hiány, amiről az elmúlt időszakban sokat lehet hallani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?