Nagyot robbantott az AXIÁL: durva, milyen géppel rukkoltak elő

Nagyot robbantott az AXIÁL: durva, milyen géppel rukkoltak elő

agrarszektor.hu
A piacon 25 évvel ezelőtt megjelenő XERION traktorral a CLAAS új mércét állított fel a multifunkcionalitás és sokoldalúság terén a nagyteljesítményű erőgépek kategóriájában. A német gépgyártó a jeles évfordulót kereskedelmi partnereivel és ügyfeleivel közösen ünnepli, egy limitált különleges kiadással.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 1997-es év nemcsak a traktorgyártás terén, hanem a CLAAS életében is mérföldkövet jelentett. A négy évvel korábban bemutatkozó XERION 2500 traktor formájában az addigi legsokoldalúbb nagy teljesítményű erőgép került be a CLAAS portfóliójába, ami ráadásul a "Huckepack" eszközhordozó bázisjármű óta az első új traktor a kínálatban. Több mint 20 évnyi fejlesztés után a CLAAS első sorozatgyártásra kész, 250 lóerős Caterpillar hathengeres motorral felszerelt és CLAAS gyártmányú HM08 fokozatmentes váltóval rendelkező XERION modellje új termékkategóriát teremtett - olvasható az AXIÁL Kft. közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A négy függesztő- és felépítmény-felületnek, a hatalmas hasznos teherbírásnak, a forgó fülkének, valamint az azonos méretű hajtott kerekekkel rendelkező két kormányzott tengelynek és az állandó összkerékhajtásnak köszönhetően a XERION már akkor is számos területen egyedülálló volt. Legyen szó akár a talajt kímélő oldalazó-kormányzású, önjáró hígtrágya-kijuttató eszközről; vagy akár kompakt önjáró cukorrépa-betakarítógépről; esetleg önjáró nagy területteljesítményű kaszáról akár hátramenetben, hármas kaszakombinációval; sőt akár nagy teljesítményű vetőgép-kombinációról rögzített magtartállyal - a XERION fokozatosan új alkalmazási területeket nyitott.

A XERION 3300 elnevezésű típussal 2004-ben került sor a ZF gyártmányú fokozatmentes sebességváltókra való átállásra. Ettől kezdve a XERION a nagy vonóerő szinonimája is lett - ez pontosan a megfelelő időben érkezett az akkoriban megjelenő intenzív, nagy munkaszélességű, nehéz-kultivátorok és a nagy munkaszélességű rövidtárcsák számára. A nagyobb motorteljesítménynek és a fülke mögötti 120 mm átmérőjű vonógolyónak köszönhetően már a nagy térfogatú hígtrágya-szállító kocsikkal való munkavégzés is lehetségessé vált. Ezzel egyidejűleg a SADDLE TRAC változat is bekerült a modellpalettába, melynek vezetőfülkéje a motor fölött helyezkedik el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Limitált évfordulós kiadás

Ma már évente közel 400 XERION gördül le a gyártósorról, ráadásul az elmúlt három évben az eladási számok megduplázódtak, hiszen az elismert traktor a legkülönbözőbb alkalmazási területeken teljesít sikeresen. Európa szívében, Kazahsztán vidékein, Észak-Amerikában a préri végtelenjében, Ausztrália gigantikus farmjain, Ázsia gazdaságaiban, sőt Dél-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is dolgozik a típus. Az évforduló alkalmából a CLAAS a XERION kulcspiacai számára egy egészen limitált, retro megjelenésű különkiadást készít, mely az 1997-es első XERION 2500-as színösszeállításán alapul. A limitált kiadás látható lesz a kiállításokon, valamint kizárólag a hűséges XERION-használók számára lesz elérhető. Ezen kívül minden 2022 augusztusa és 2023 augusztusa között gyártott XERION kap egy évfordulós matricát az utastér ajtajára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?