Fontos ellenőrzés indul 2023-ban: bármikor lecsaphat a Nébih ezekre a cégekre

Fontos ellenőrzés indul 2023-ban: bármikor lecsaphat a Nébih ezekre a cégekre

agrarszektor.hu
Támogató helyszíni szemlékkel segítette az elmúlt időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltató vállalkozásokat. Az ellenőrzéseket annak érdekében hajtották végre, hogy a cégek a jövőben a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nyújthassanak szolgáltatásokat a hazai gazdáknak. A szemlék hasznos tapasztalatokkal zárultak, így várhatóan jövő tavasszal is folytatódnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 tavaszán a Nébih több helyről jelzést kapott arról, hogy a különböző közösségi médiafelületeken vállalkozások drónos növényvédelmi szolgáltatásokat hirdetnek és ajánlanak a termelők részére. Tekintettel arra, hogy Magyarországon jelenleg még nem végezhető jogszerűen árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi tevékenység, ugyanakkor permeteződrónnal - engedély birtokában - folytatható kísérleti célú növényvédelmi tevékenység, szükségessé vált a kérdések tisztázása - olvasható a hatóság oldalán.

E cél jegyében indította el a Nébih azokat a támogató ellenőrzéseket, melyek során mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről nyújtottak részletes tájékoztatást a szakemberek. A hatóság egyúttal azt is felmérte, hogy melyek azok a hiányosságok, amelyekre minden érintettnek fokozott figyelmet kell fordítania a jövőben. A szemlék egyik pozitív tapasztalata az volt, hogy minden ellenőrzött szolgáltató érvényes hazai forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, azaz a MATE szakemberei által pozitív eredménnyel típusminősített, a műszaki követelményeknek megfelelő permeteződrónnal kívánja végezni tevékenységét.

Az alkalmazni kívánt drónok és üzemeltetőjük többségét ugyanakkor a támogató szemlék időpontjáig nem regisztrálták az érintettek a Légiközlekedési Hatóságnál. Erre a hiányosságra a hatósági ellenőrök felhívták a kötelezettek figyelmét, akik a Nébih által megadott határidőn belül kivétel nélkül pótolták a mulasztásukat. Szintén hiányosságokat tapasztalt a hatóság a jövőbeni szolgáltatók drónnal való repüléssel és növényvédelemmel kapcsolatos szakképzettsége tekintetében. Ennek egyik oka lehet, hogy csak a közelmúltban indultak el a Nébih által jóváhagyott képzőintézmények növényvédelmi drónpilóta képzései. A szemlék során esetenként érzékelhető volt, hogy nem minden érintett tekintett a szakmai súlyának és a vele járó kockázatoknak megfelelő komolysággal a feladatokra. Továbbá kisebb-nagyobb mértékű tájékozatlanságot is tapasztaltak a Nébih ellenőrei a szabályozási környezet ismeretével, illetve ismeretének mélységével kapcsolatban is.

A támogató ellenőrzések kifejezetten hasznosnak bizonyultak, hiszen így minden leendő szolgáltató alapos szóbeli és írásbeli tájékoztatást kapott a jogszerű drónos növényvédelmi tevékenység feltételeiről. Ezzel párhuzamosan a hatóság a jelenleg legálisan nem végezhető tevékenységre vonatkozó reklámokat, ajánlásokat, hirdetéseket minden megjelenési felületről eltávolíttatta, a tevékenység végzését pedig megtiltotta addig az időpontig, ameddig a jogszerűséget biztosító feltételek nem állnak fenn. A Nébih ugyanakkor felhívta a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatást nyújtani tervező vállalkozók figyelmét, hogy a helyszíni ellenőrzések várhatóan 2023 tavaszán folytatódnak, és bár a támogató jellegük megmarad, az esetleges szankciók szigorúbbá válhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?