Nagyot robbantott a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a kombájnjaikat

Nagyot robbantott a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a kombájnjaikat

agrarszektor.hu
A jövőben a John Deere X9 kombájnjával is kompatibilis lesz a CropScan 3300H gabonaelemző készülék. A kompatibilitás érdekében a CropScanAg külön installációs készletet hozott létre. A gabonaanalizátor segítségével a gazdák közvetlenül a géptől szerezhetik be a valós idejű adatokat a különböző növénykultúrák betakarítási paramétereit illetően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mostantól a John Deere X9 kombájnja is felszerelhető a CropScan 3300H gabonaelemző készülékével. A CropScanAg ugyanis megalkotott egy olyan installációs csomagot, amivel a nagy amerikai gépgyártó legnagyobb kombájnja is kompatibilis lesz a gabonaanalizátorral - olvasható a Future Farming oldalán. A cég közleménye szerint a gabonaelemző  így közvetlenül a gépből fog valós idejű fehérje-, nedvesség-, olaj-, keményítő- és rostadatokat szolgáltatni a búzát, az árpát, a repcét, a kukoricát, a szójababot és más gabonaféléket és olajos magvakat illetően.

A John Deere szerint az új készlet tartalmaz egy speciális rögzítőelemet a csatlakozás biztosítására. A gabonaelemző ezáltal ténylegesen is az X9-es részévé válik. A mintavevő egy extra hosszú optikai kábel segítségével a gabonaelszívó külső oldalára van felszerelve, a CropScan 3300H NIR spektrométer pedig kombájn fülkéjében kapott helyet. E kettő összekapcsolása teszi lehetővé a gabonaadatok rögzítését és elemzését. A cég állítása szerint ezentúl minden egyes tartály- vagy tartályrakománynál akár 240 mintát is be fognak tudni olvasni, ahogy a gabonát vagy olajos magvakat betakarítják. A kombájnból származó fehérje- és termésadatok kombinálásával olyan új szántóföldi adatrétegek fognak rendelkezésre állni, amelyek segíteni fogják a gazdálkodókat a termés minőségének és mennyiségének kezelésében, valamint a következő betakarításhoz szükséges változó arányú nitrogéntrágyázási alkalmazások kidolgozásában.

A CropScanAg kapcsolatot hoz létre a John Deere Operations Centre és a CropScanAg Cloud között. Az API lehetővé teszi a határfájlok automatikus feltöltését a fülkében elhelyezett CropScan 3300H érintőképernyős tabletre. A következő hónapokban a John Deere műveleti központból származó hozamot közvetlenül a CropScanAg Cloudba is fel lehet majd tölteni. Ennek eredményeképpen a gazdálkodók egyetlen helyen rögzíthetik majd a betakarítás során gyűjtött összes szántóföldi adatot. A gabonaanalizátor felhasználói ingyenes hozzáféréssel rendelkeznek majd a portálhoz, így nekik lehetőségük lesz az adatfájljaik letöltésére.

A CropScanAg N-GAUGE Harvest Manager App és a Nutrient Manager Apps segítségével a gazdálkodók közvetlenül okostelefonjukról vagy táblagépükről tekinthetik meg és kezelhetik betakarítási adataikat. Az N-GAUGE Harvest Manager egy virtuális tárolórendszert biztosít a felhőben, ahol a minőségi, azaz a fehérje-, nedvesség- és olajadatok minden egyes tartály- vagy tárolórakományra vonatkozóan rögzítésre kerülnek, majd nyomon követhetők, ahogy a gabonaszemek a kombájntól a szántóföldi tárolón át a silóba és a vásárlóhoz kerülnek.

A szántóföldi térképek megtekintése intelligens eszközökön

A gazdálkodók és agronómusaik közvetlenül az okoskészülékükön is megtekinthetik a fehérje, a nedvesség, az olajtartalom, a hozam és tengerszint feletti magasság alapján létrehozott összes szántóföldi térképet. A közlemény kitért rá, hogy az N-GAUGE Nutrient Manager egy fejlett modul, amely saját fejlesztésű algoritmusokat használ az egyes mezők teljesítményadatainak kiszámításához és okoseszközön történő megjelenítéséhez. Ezek a teljesítménytérképek tartalmazzák a fehérje/hozam korrelációt, a nitrogén-, kálium-, foszfor- és kéneltávolítást, a nitrogénfelhasználás hatékonyságát és a vízfelhasználás hatékonyságát.

A tápanyag-kezelő alkalmazásból közvetlenül a tápanyag-kezelő alkalmazással lehet változó adagolású trágyázási előírásokat generálni, majd a John Deere műveleti központba küldeni, hogy letölthessék a permetezőgépekre, szórókra vagy vetőgépekre.

Jobb nitrogéngazdálkodás

A CropScanAg szerint a kombinált analizátor és a CropScanAg N-GAUGE alkalmazások zártkörű megoldást nyújtanak a John Deere felhasználóknak a gabonafélék gazdaságon belüli és kívüli kezelésére, valamint a jobb nitrogéngazdálkodás révén a hozam javítására. A műtrágya és a kombájnok növekvő költségei mellett a CropScan 3300H évi 20-30%-os megtérülést kínál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?