Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: rengeteget adnak el belőlük itthon

Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: rengeteget adnak el belőlük itthon

agrarszektor.hu
Drágulás ide vagy oda, a termelők jóval több mezőgazdasági gépet és alkatrészt vásároltak a tavalyi évben. A slágercikkek egyértelműen a precíziós gazdálkodást segítő eszközök voltak. A nagy vásárlási kedvet jól alátámasztja az is, hogy az új mezőgazdasági gépek és eszközök vásárlására 385 milliárd forintot költöttek az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, ami mintegy 65%-kal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalmában született 2021-es, 304,6 milliárd forintos rekord után 2022-ben is kiugró mértékben nőtt az agrárgép- és alkatrészvásárlásokra fordított összeg, és elérte a 465 milliárd forintot - írja a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján. Ezen belül az új mezőgazdasági gépek és eszközök vásárlására 385 milliárd forintot költöttek az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. Az AKI szerint a legmodernebb technológiákra a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások miatt van szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A soha nem látott bővülés többek között a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak is köszönhető. Ugyanis jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei iránt, értve ezalatt például a traktorokat, kombájnokat, permetezőket, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközöket. Ahogyan lapunk is megírta, a növénytermesztésben a gazdálkodók, élve a támogatási lehetőségekkel, jelentős gépberuházásba kezdtek. A precíziós gépek beszerzésére irányuló pályázati felhívás keretében a gazdák 212,39 milliárd forint támogatási igényre nyújtottak be kérelmeket. Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 2 683 termelő részesült 196,78 milliárd forint támogatásban, melynek során mintegy 2 200 db traktor, 3 500 db mezőgazdasági munkagép, 230 db önjáró permetezőgép, és 700 db kombájn beszerzésére és termelésbe állítására nyílt lehetőség.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022-ben a legtöbb pénzt a mezőgazdasági termelők az erőgépek beszerzésére fordították, a gépberuházásaik összértékének 61 százalékát költötték erre. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok pedig 13 százalékos részarányt képviseltek. Traktorokból tavaly az előző évhez képest 809-cel többet, azaz 4192-t vásároltak. Közöttük a legnagyobb részarányt a 101–140 lóerős, valamint az 50-100 lóerős kategória képviselte 26, illetve 24 százalékkal, és ezekből a traktorokból összességében 22 százalékkal nőtt az eladás. A következő két teljesítmény-kategóriában is jelentősen - 36 és 28 százalékkal - bővült a kereslet, míg a 260 lóerő fölötti traktorok értékesített mennyisége 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat

- írja a lap.

Ezekért a gépekért is kapkodnak a gazdák

2021-ben 252 új arató-cséplő gépet értékesítettek 26 milliárd forint értékben, 2022-ben ugyanakkor már 403-at 50 milliárd értékben. A kukorica vetésterületének visszaszorulása szinkronban van azzal is, hogy a kombájnokhoz 18 százalékkal kevesebb kukoricabetakarító adaptert vásároltak a gazdálkodók. Napraforgó-betakarító adapterek viszont kelendőbbek lettek és 23 százalékkal nőtt az értékesítésük. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen nőtt az érdeklődés, tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 24 százalékkal múlta felül a kereslet az egy évvel korábbit. Vélhetően a tavalyi pusztító aszálynak is köszönhetően az öntözőgépek eladása is igencsak megugrott, 2022-ben 12,9 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket - egy évvel korábban ez az érték 9,7 milliárd forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?