Milyen válság? – sorra rendelik a termelők a precíziós gépeket

Milyen válság? – sorra rendelik a termelők a precíziós gépeket

agrarszektor.hu
Jelentősen túlszárnyalta az elemzői becsléseket a Deere & Co által közzétett várakozás a harmadik negyedévre és az év egészére vonatkozóan. Míg az elemzők a pozitívumok mellett túlkészletezésre figyelmeztetnek, a gépgyártó óriás bizakodó a rendelésállományát illetően, és megjegyzi: a termelők magasabb költségei tovább fűtik a precíziós technológiák terjedését - számol be a Reuters.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Deere & Co (DE.N) mezőgazdasági és építőipari gépgyártó óriásvállalat pénteken közzétett jelentésében túlszárnyalta a Wall Street becslését a harmadik negyedévi nyereségre vonatkozóan, és a nagy traktorok, kombájnok és precíziós mezőgazdasági berendezések iránti erős keresletnek köszönhetően megemelte éves nettó jövedelmi kilátásait. Az illinois-i Moline-i székhelyű cég részvényei azonban 1,7%-kal csökkentek, tükrözve a szélesebb piacot.

Túlkészletezésre figyelmeztetnek az elemzők

Az ellátási lánc szűk keresztmetszeteinek feloldásával az ipari óriás növelte a termelési kapacitást, hogy csökkentse a gyártási lemaradását. Elemzők szerint azonban a növekvő kereskedői készletek csökkentik a befektetők optimizmusát a jövő évi értékesítés növekedésével kapcsolatban.

Szakértőink arra figyelmeztetnek, hogy az ellátási láncok normalizálódásával és a nagy kereslet fennmaradásával a Deere-hez hasonló gyártók túltermelhetnek, és a vártnál nagyobb készletekkel rendelkezhetnek, ha 2024-ben egy visszaesési ciklus realizálódik

- mondta a Third Bridge elemzője, Ryan Keeney egy kutatási jegyzetben.

A Deere bizakodik

A Deere, amely a világgazdaság barométere, a világpiacok ingadozása ellenére is stabil működési haszonkulcsot tart fenn, mivel az új berendezéseket és az elöregedő gépek javításához szükséges alkatrészeket kereső gazdák kereslete erősíti a vállalat eladásait. A vezetők megismételték, hogy a rendelésállomány a jövő év felé haladva még mindig erős.

Az alapvető tényezők várhatóan továbbra is szilárd keresletet táplálnak a gépeink iránt, amit az erős előrendelési pozíció támogat

- mondta John May, a Deere vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Az építőipari berendezései iránti robusztus kereslet az árréseket is támogatta, mivel az Egyesült Államok a Joe Biden-kormány 1 billió dolláros csomagja keretében, amelyet a szenátus 2021-ben hagyott jóvá, az Egyesült Államok felújítja az utakat, a vasutakat és más közlekedési infrastruktúrát. Az építőipari és erdészeti berendezések értékesítése 14%-kal nőtt az előző évhez képest.

A precíziós technológia sokat segített

A Deere a magasabb anyagköltségek és logisztikai költségek ellensúlyozására az árnövekedést a gépcsaládok mindegyikében kihasználta. Átlagosan 10,5%-kal emelkedtek az árak a gépek esetében.

A nettó nyereség 2,98 milliárd dollárra nőtt a július 31-én zárult negyedévben. Az egy részvényre jutó nyereség 10,20 dollár volt, ami meghaladta az elemzők 8,20 dolláros előrejelzését a Refinitiv adatai szerint. A gépgyártásból származó árbevétel mintegy 14,28 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel ezelőtti 13 milliárd dollárhoz képest. A világméretű nettó értékesítés és bevétel 12%-kal 15,80 milliárd dollárra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?