Itt a franciák legújabb dobása: ez forradalmasíthatja a zöldségtermesztést

Itt a franciák legújabb dobása: ez forradalmasíthatja a zöldségtermesztést

agrarszektor.hu
Piacra dobta a francia SIZA Robotics nevű vállalat piacra egy zöldség- és répatermesztésre szánt autonóm robot kereskedelmi előszériáját. A TOOGO névre keresztelt gép már megrendelhető, és 2025-ben lesz elérhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A TOOGO-t a mezőgazdaság mindennapi kihívásaira válaszul fejlesztették ki, és egy mérnökcsapat projektjének eredménye, akik több mint 3 évig dolgoztak a roboton. A csapat Franciaország-szerte együttműködött a gazdálkodókkal, akik társtervezői voltak a robotnak - írta meg a Future Farming. Amint azt Thibault Boutonnet, a SIZA Robotics alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági gépek üzemeltetési és karbantartási költségeinek folyamatos növekedése tapasztalható. A szakember szerint ez fokozatosan erodálja a mezőgazdasági üzemek árréseit. Az új technológiák megjelenésével egy teljesen elektromos, autonóm megoldás csökkentheti és ellenőrizheti ezeket a költségeket. Az innovációra szükség van a hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakításához - tette hozzá Thibault Boutonnet.

Teljesen autonóm és képes megvédeni magát

A gép teljesen autonóm, és képes felügyelet nélkül dolgozni a terepen. A TOOGO emellett védelmi rendszerrel is rendelkezik, amely segít elkerülni a gép részeinek ellopását. A cég közleménye szerint az alváz lengőkarjai lehetővé teszik a talaj egyenetlenségeihez való alkalmazkodást, így a súly minden körülmények között kiegyensúlyozottan oszlik el a 4 kerék között. A SIZA Robotics szerint a robot becsült élettartama több mint 8 év, és az elektromos működésnek köszönhetően kevesebb karbantartásra van szükség a gép működtetése közben.

Ezzel a robottal a gazdaságokban jelenleg fennálló munkaerő-probléma megoldásához is hozzá akartunk járulni. Jelenleg a gazdák nem találnak elég embert a földjeiken való munkára. Már sok robot áll rendelkezésre, de úgy tűnt, hogy a zöldségtermesztésben még sok megoldandó probléma van

- mondta Thibault Boutonnet.

Változtatható művelési szélesség

A robotikai csapat fejlesztésének köszönhetően a robot művelési szélessége elektromosan változtatható, amely 1,50 m és 2,20 m közötti tartományban állítható, hogy a gép a különböző ültetési és ágyásszélességekhez alkalmazkodni tudjon. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a robot szállításának megkönnyítése érdekében a rakodás során a szélességet minimálisra csökkentsék, a legszélesebb állás pedig megkönnyíti a szerszámok rögzítését, mivel hátul több hely marad a vázon belül.

A robot elején elhelyezett kamera figyeli a palántákat vagy növényeket, és lehetővé teszi a szerszámok pontos oldalirányú beállítását a soron. A nyomtáv-állító mechanizmusok lehetővé teszik a szerszám oldalirányú áthelyezését a soron. Ez az újrapozícionálás - az elöl elhelyezett kamera által szolgáltatott információk alapján - kiküszöböli a vezetési interfész szükségességét a kapálási műveletek során.

Kompatibilis a már meglevő munkaeszközökkel is

A SIZA Robotics szabványos, 2-es kategóriájú hárompontos vonószerkezetet kínál, így a gazdálkodók a már meglévő eszközeiket is használhatják a talajmunkákhoz, a vetéshez és az ültetéshez. A teherbírás meghaladja az 1400 kilogrammot, a szerszámok működtetéséhez pedig elektromos mellékhajtás van beépítve. A robot 2 akkumulátort használ, amelyek összesen 40 kWh energiát biztosítanak a működéshez. A gyártó szerint az akkumulátorok 7 év elteltével még mindig képesek arra, hogy a névleges kapacitásuk 80%-át tárolják. A gyorstöltés 3 óra alatt 80%-ra tölti fel az akkumulátorokat. A SIZA szerint a TOOGO akár 12 órányi munkavégzésre is képes enyhén lejtős talajon (8%), 3,8 km/órás munkasebességgel.

A SIZA Robotics arra számít, hogy a következő három évben saját talajművelő eszközöket fog kifejleszteni. Thibault Boutonnet szerint ezek

kifejezetten a TOOGO-hoz lesznek tervezve, olyan érzékelőkkel, amelyek információkat küldenek a gépnek. De egyelőre a robotra összpontosítunk. Csak egy kis cég vagyunk, de mindannyian gazdák fiai vagyunk, és együtt dolgoztunk a zöldségtermesztőkkel, hogy létrehozhassuk azt a gépet, amire szükségük van.

A zöldségültetvényekre szánták, de a szőlészetek is érdeklődnek iránta

A gépet zöldségnövények, például cukorrépa, sárgarépa, hagyma, articsóka vagy fokhagyma termesztésére lehet használni. De a szőlőültetvények is érdeklődnek iránta, mondja Boutonnet, főként a franciaországi Cognac régióban. A TOOGO prototípusai már működnek is néhány gazdaságban.

Az újonnan legyártott gépek 5 év garanciát kapnak. A gazdálkodóknak az akkumulátorok töltésének költségein kívül más kiadásuk nem lesz, mivel az árban a szerviz és a karbantartás is benne van, és a garancia a gép minden alkatrészére kiterjed, beleértve az olyan alkatrészeket is, mint a gumiabroncsok és a csapágyak - tette hozzá a SIZA Robotics vezérigazgatója.

Praktikus és megbízható lesz

Thibault Boutonnet szerint a SIZA csapata keményen dolgozott azon, hogy egy praktikus és megbízható gépet kínáljon a gazdálkodóknak. A cég vezérigazgatója szerint a robot kompakt méreteivel - 3,80 m hosszú, 75 cm-es hasmagassággal - és 1800 kg-os tömegével optimális manőverezhetőséggel rendelkezik a szántóföldön. A precíz munkavégzés garantálása érdekében pedig egy RTK pozicionáló rendszer biztosítja a centiméteres magasságú vezetést.

Már most nagy az érdeklődés a gépünk iránt. Az emberek láthatják, hogy a robotot egy olyan csapat építette, amely ért a mezőgazdasághoz. Erősnek tűnik és nagyon funkcionális

- tette hozzá Thibault Boutonnet.

A SIZA Robotics most indította el az előszériát. A vállalat azt mondja, hogy amikor csak szükséges, ezekkel az első kereskedelmi gépekkel támogatni fogja a gazdákat. A gép ára 130 ezer euró (51,24 millió forint), ami tartalmazza az 5 év garanciát is. A TOOGO 2026-ban lesz kapható a márkakereskedésekben. A SIZA Robotics jelenleg Európára összpontosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?