Ez most a legerősebb traktor a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

Ez most a legerősebb traktor a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
Valóságos monstrumokat szabadított a földekre a John Deere. Az amerikai gyártó szerint jelenleg a piacokon nem kaphatóak az idén bemutatott 9RX széria gépeinél erősebb traktorok. Az akár 913 lóerőt elérő teljesítményű gépek pedig végre megérkeztek Európába is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Nagyot lépett előre a mezőgazdasági gépek piacán a John Deere, amikor 2024. február 28-án bemutatta a 9RX sorozatot az Egyesült Államokban. A gumihevederes járószerkezetű, egyszerűbben hernyótalpas széria három új modellje elképesztő teljesítménnyel bír, és most már az európai gazdák számára is elérhetők - olvasható a Vezess.hu oldalán. A széria debütálásáról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Már a 9RX sorozat "leggyengébb" modellje, a 710-es is 781 lóerős teljesítménnyel rendelkezik, de a csúcsmodell, a 830-as képes akár 913 lóerőt is produkálni, amelyhez 4234 Nm nyomaték párosul. Ezt egy 18 literes, Euro5-ös turbódízel motor biztosítja, amely már önmagában több mint 2 tonnát nyom. A John Deere szerint jelenleg nincs a piacon ennél erősebb traktor.

A traktor csuklós kormányzású, ami a 8,8 méteres hossz ellenére kategóriájában egész kis fordulókört eredményez. Ezen kívül a gép hernyótalpas, így rendkívül kis nyomást gyakorol a talajra, ami nemcsak a földet kíméli, hanem nagyobb biztonságot és könnyebb kezelhetőséget is nyújt mélyebb, nedves talajon. A 33,5 tonnás üres tömegű traktort 21 sebességes, automata váltó hajtja és akár 40 km/órás sebességgel is képes haladni. A gyors tankolási technológia révén kevesebb mint négy perc alatt feltölthető az 1952 literes üzemanyagtartály.

A hatalmas üvegfelület jobb kilátást biztosít, míg a 360 fokos ablaktörlő rossz időben is gondoskodik a tiszta látómezőről. A traktor támogatja a Starfire műholdas navigációs rendszert, amely centiméter pontosságú munkát tesz lehetővé, és az autonóm, sofőr nélküli működésre is felkészítették. Egy ilyen szörnyetegnek ugyanakkor meg kell fizetni az árát, egy ilyen modell - felszereltségétől függően - akár 1,1 millió dollárba (400 millió forintba) is kerülhet.

Mindig van egy nagyobb hal

Bár a 913 lóerős teljesítmény tiszteletre méltó, messze nem ez a legnagyobb traktor, amit valaha is ténylegesen mezőgazdasági munkákra használtak. Ezt a megtisztelő címet ugyanis az ugyancsak amerikai Big Bud 747-es viseli. Ezt a gépet külön megrendelésre készítette a Northern Manufacturing Company, későbbi nevén a Big Bud Tractors. A Big Bud 747-es ugyanis 1100 lóerőnyi teljesítmény leadására volt képes, amelyet a Detroit Diesel 16 hengeres 16V92T motorja biztosította számára.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?