Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés

Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés

agrarszektor.hu
Túlzás nélkül állítható, hogy megtorpant a mezőgazdasági gépek forgalmazása, és nemcsak az Európai Unióban, de a tengerentúli piacokon is. Az ágazatra rálátó szakértő szerint ez a trend még a következő év első felében is kitarthat, és csak 2025 második felében várható fellendülés a piacon, feltéve, hogy a makrogazdasági mutatók kedvezők maradnak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Bár korábban két-három nagyon jó éve volt a mezőgazdasági gépek piacának, az ágazat jelenleg egyfajta  nyomás alatt van. Erről Martin Nordhaus, a Kverneland Group International GmbH ügyvezető igazgatója beszélt az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy a Német Megőzgazdasági Gépgyártók Szövetségének (VMDA) első féléves számai szerint körülbelül 25%-kal csökkent a gépforgalom, de hasonló méretű visszaesés volt megfigyelhető az Európai Unió piacain, és a tengerentúli piacokon is. Az év során egyébként hasonló méretű csökkenésről számolt be az Agrárszektor által korábban megkérdezett Matthias Mumme, a CLAAS vállalati kommunikációjának helyettes vezetője is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arra a kérdésre, hogy melyek most az agrárium legnagyobb kihívásai, Martin Nordhaus úgy reagált, hogy az klímaváltozás miatt egyre nagyobb igény van arra, hogy a mezőgazdaság változtasson a talajművelés gyakorlatán. A szakember szerint előtérbe kell helyezni minden olyan fejlesztést, amely csökkenti a talajokra nehezedő nyomást, és amely vizet takarít meg az ágazat számára. A Kverneland Group International GmbH ügyvezető igazgatója beszélt arról is, hogy a jövően fontosak lesznek azok a megoldások, amelyek csökkentik a talajok párolgást, valamint a talajokra nehezedő nyomást. Martin Nordhaus elmondta, hogy az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek azok a megoldások, amelyek során a mezőgazdasági tevékenység egyre kevésbé bolygatja meg a talajt. A szakember szerint minden esetben, amikor az ember megmozgatja a talajt, akkor fennáll a vízkivonás kockázata. De ha ezt el lehet kerülni, de akkor mindent meg is kell tartani ennek érdekében.

Csak jövőre jöhet a rég várt fellendülés

Martin Nordhaus beszélt arról is, hogy az iparágban komolyan bíznak abban, hogy a 2024-es - és talán a 2025-ös év eleji - jelentős mértékű visszaesés után valamiféle fellendülés fog bekövetkezni a gépforgalmazásban. A szakember elmondta, hogy a szakértők egy része szerint a 2025-ös év második fele már ismét jobb lehet az ágazat számára, ugyanis ekkorra bizonyos makrogazdasági mutatók már nem lesznek olyan rosszak, mint most. Martin Nordhaus szerint a jelenlegi terményárak már bizakodásra adnak okot, és az európai hozamok ismeretében ezeknél várható lesz bizonyos mértékű emelkedés is. Ha ez bekövetkezik, az jobb jövedelmet fog biztosítani a gazdák számára, ami - végső soron - kedvező hatással lehet a gépforgalomra is.

Martin Nordhaus az Agrárszektor kérdésére azt is elmondta, hogy a következő időszakban egyre nagyobb szerephez fog jutni a digitalizáció. Ez, valamint a fejlett menedzsment technológiák komoly előrelépést hozhatnak az ágazat számára. A folyamat beindulásához azonban mindenképpen az kell, hogy az európai kontinens - és a külpiacok - gazdálkodói egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb környezetben tudjanak működni - mondta el a Kverneland Group International GmbH ügyvezető igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?