Új korszak jön a magyar mezőgazdaságban: erre jó, ha minden gazda felkészül

Új korszak jön a magyar mezőgazdaságban: erre jó, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság Digitális Európa Program keretében öt magyar Európai Digitális Innovációs Központ (European Digital Innovation Hubs - EDIH) nyert támogatást. A 2022 őszén indult programban részt vevő öt hazai EDIH (Adat, Agrár, DigitalTech, Mesterséges Intelligencia és High Performance Computing) hamarosan meg is kezdi a működését. Az projektindító sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a magyar gazdák digitális képzettségének javítása, illetve a mezőgazdasági termelés fejlesztése mellett az élelmiszeripar digitalizációjának javítása is a kiemelt célterületek közé tartozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bizottság az új projekt indulása előtt a Digitális Európa Program keretében megalkotta az EDIH-ek létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelynek fő célkitűzése a 2021 és 2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődésének elősegítése. Az EDIH-ek alapszolgáltatásai a Digitális Európa Program (DEP) célkitűzései szerint kerültek meghatározásra, mint például a magas szintű digitális készségek és új digitális megoldások alkalmazása és terjesztése. Minden kiválasztott EDIH projekt hozzájárul a helyi kis- és középvállalkozások és/vagy a közszféra szervezetei digitális átalakulásához a földrajzi területükön és a hatáskörükbe tartozó technológiák tekintetében. Az Európai Digitális Innovációs Központok olyan szolgáltatásokat nyújtanak, mint a befektetés előtti tesztelés, képzés- és készségfejlesztés, támogatás a befektetések megtalálásához, hálózatépítés és az innovációs ökoszisztémákhoz való hozzáférés. Mint megtudtuk, Magyarország 100%-ban lepályázta a számára biztosított forrásokat, az 5 központ 3 (meghosszabbítás esetén 6) évre 22,25 millió eurót kapott.

Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy Magyarország területének megközelítőleg a felén, 5 millió hektáron folyik mezőgazdasági termelés, az agráriumban pedig mintegy 160 ezer gazdálkodót tartanak számon, akiknek majdnem a 10%-a, körülbelül 15 ezer termelő az, aki (a 2020-as Agrárcenzus alapján) már alkalmaz valamilyen digitális technológiát. De miért is kell digitalizálni az ágazatot? A szakpolitikus válaszában kifejtette, hogy erre azért van szükség, hogy a magyar gazdák meg tudjanak felelni a támogatások, és a mögöttük levő szigorú környezeti szabályozásnak. Dr. Juhász Anikó kiemelte, hogy 2010 és 2021 között Magyarországon az egy hektárra jutó termelékenységi mutató az európai átlag 41%-áról 67%-ára nőtt, de a 2022-es katasztrofális év során, amikor 1,5 millió hektáron gyakorlatilag megsemmisült a termés, a termelékenységi mutató visszaesett 55% felé. Éppen ezért kiemelt cél, hogy a magyar mezőgazdaság és annak szereplői felkészüljenek a klímaváltozásra - jelentette ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az EDIH-től azt várják, hogy a 145 ezer, ilyen megoldásokat még nem alkalmazó gazdát bevezessék a digitalizációba, akik pedig már használnak ilyeneket, azokat feljebb léptetni ezen a téren.

Dr. Balla István, az Agrár EDIH konzorciumvezetője, a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az adat az alapja mindennek: mai világban a piaci versenyképesség, a sikeresség záloga az adatalapú döntéshozatal lesz. És amíg minden ágazatban folyamatos fejlődés figyelhető meg, az agráriumban viszont inkább egy dimenzióugrás történt, a kockás füzet után egyből a big data következett. Éppen ezért az Agrár EDIH fő célja, hogy javítsa a kis- és közepes termelők digitális írástudását és jártassági szintjét. A konzorcium ezért a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját, a digitális eszközök és alkalmazások terjedését, valamint az adat alapú agrár szaktanácsadás fejlesztését fogja támogatni. Ez 3 pillér (a termelés, a gazdaság és a termékpálya) szintjén fog megvalósulni - tette hozzá Dr. Balla István. A szakember elmondta, hogy az AEDIH kapcsolódni fog a Digitális Agrárakadémia tapasztalataihoz, amely a Digitális Agrár Stratégia kiemelt programja, a projekt partnerei, támogatói közé tartozik a GAK Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?