Nagy átalakulás jöhet az EU állattenyésztésében: ez a magyarokat is érinti

agrarszektor.hu2024. szeptember 24. 18:34

Sikerrel zárult az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs program keretében megvalósult 101000471 számú projekt. A kutatásban Magyarország mellett 7 további ország, valamint 10 egyetem és kutatóintézet vett részt, és azt vizsgálták, hogyan lehetne a precíziós technológiákat még jobban adaptálni a juh- és kecsketartásban - derült ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A 2021-2024 években az 101000471 számú projekt 8 ország valamint tíz egyetem és kutatóintézet együttműködésével 45 hónap futamidővel valósult meg. Debreceni Egyetem számára rendelkezésére álló forráskeret összesen 84 222 euró volt. A konzorcium résztvevői az európai juh- és kecsketartók technológiai igényeire szabva kerestek megoldásokat. Az együttműködés kiváló interaktív tudományos és nemzetközi kapcsolatokat hozott létre és fejlesztett a résztvevő intézmények között.

A pályázatban nyolc ország (Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Izrael, Írország, Norvégia, Olaszország és Magyarország) tíz egyeteme és kutatóintézete vett részt. A Sm@RT egy európai tematikus hálózat amely, a juh- és kecsketenyésztés új technológiákkal kapcsolatos tapasztalatainak megosztására szolgál a juhágazati szereplők és az érdekelt felek között. A projekt céljai a következők voltak:

  1. Az új technológiák adaptálása a kiskérődző ágazatban.
  2. Az alkalmazott technológiák felmérése.
  3. Az innovatív megoldások terjedésének akadályai.
  4. Új technológiák bemutatása a "Digifarm" és "Innovatív farm” bemutatókon, ezek gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai az ágazatra.
  5. Az összegyűjtött tudás megosztása a gazdálkodókkal, tanácsadókkal és kutatókkal.

Egy európai juh- és kecsketartók körében végzett felmérésre alapozva a gazdálkodók technológiai kihívásaira a projekt során Európa szerte többek közt 60 megoldást, 30 irányelvet és 30 költség- haszonelemzést készítettek el a kutatók. A projekt révén 5 hazai workshop és 1 bemutatónap került megrendezésre, ahol a gazdálkodók értékes információkkal gazdagodhattak az innovatív gazdálkodók tapasztalataiból. A projekt keretében rendezett transznacionális workshopokon az egyetem kutatói és az érdekelt felek jártak Norvégiában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban is, ahol megismerték az adott ország juhtenyésztésnek jellemzőit.

A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs program finanszírozza a 101000471 számú támogatási megállapodás alapján. A projektről bővebb információk az alábbi oldalon találhatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kutatás, innováció, precíziós-gazdálkodás, juhtartás, juhtenyésztés, projekt, kiskérődző, kecsketenyésztés, kecsketartás, precíziós-állattartás,