Új segítség a gazdáknak: munkára fogják a mesterséges intelligenciát

agrarszektor.hu2024. szeptember 24. 09:01

Az elmúlt években különféle mesterséges intelligencia által működtetett mezőgazdasági eszközök jelentek meg a piacon. Sokan közülük a gyomirtó szerek alkalmazására helyezik a fókuszt: a John Deere márkájú berendezéseket gyártó Deere & Co. most például egy speciális szórókeretet dobott a piacra, amely több tucat kamerával és egy grafikus processzorral van felszerelve, amely képes azonosítani egyes gyomnövényeket. Hasonló célra egy kanadai starup mesterséges intelligenciával vezérelt drónokat használ.

A Deere egy közleményében elmondta, hogy az eddigi 2024-es eredmények azt mutatják, hogy az ügynevezett „See & Spray” technológiája átlagosan közel 59%-kal csökkentette a gyomirtó szerek használatát - írja a bloomberg. Ennek ellenére a technológiát még széles körben el kell fogadtatni - mutat rá Christopher Ciolino, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Úgy gondolom, hogy még nincs elég adat ahhoz, hogy értelmes következtetéseket vonjunk le

- mondta.

Továbbra is látni kell, hogyan működik a mesterséges intelligencia a gyakorlatban. Tapasztalatok szerint azonban a gazdálkodók hajlandóságot mutattak az új dolgok befogadására, ilyenek voltak a drónok és a genetikailag módosított vetőmagok is. A gazdaságok pedig egyre inkább automatizáltak: a felsőbb kategóriás traktorokat sok esetben már vezetni sem kell. A precíziót egyúttal a permetezésbe is be lehet vonni, hiszen segítségével kevesebbet használhatnak belőle, ami kevesebb elfolyást és járulékos veszteségeket jelentene a gazdálkodóknak és az élővilágnak egyaránt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
mezőgazdaság, gazdálkodók, gyomirtás, gyomirtó, mesterséges, mezőgazdasági, mesterséges-intelligencia, gyomirtószer,