Itt az Agrárkamara bejelentése: ez több mint 20 települést érint itthon

agrarszektor.hu2024. október 16. 18:26

„Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért” címmel szinte minden vármegyét, több mint 20 települést érintő országos erdészeti tájékoztató rendezvénysorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Idén ősszel két témában, két célközönség részére szervez országos erdészeti fórumsorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdészeti szakértői hálózata közreműködésével - írja közleményében a NAK. Az „Erdőgazdálkodás és erdőtelepítés támogatási lehetőségei a KAP 2023-27-es időszakában” című rendezvényt működő erdőgazdálkodók - elsősorban a magán erdőgazdálkodók -, valamint az erdőgazdálkodás során közreműködő erdészeti szakirányítók részére hirdeti meg a NAK. A fórumon az elkövetkező években igényelhető erdészeti támogatásokról tájékozódhatnak a résztvevők. Emellett a támogatási kérelmek kezelésének aktuális kihívásai, valamint a NAK falugazdász-hálózata és erdészeti szakértői hálózata közötti együttműködési lehetőségek is napirendre kerülnek.

A másik rendezvény a magánerdők - különösen a rendezetlen magánerdők - tulajdonosai részére nyújt hasznos ismereteket: „Magán erdőgazdálkodás szerveződése, osztatlan közös tulajdon megszüntetése” címmel a tulajdonukban lévő erdők hasznosítási lehetőségeiről kapnak tájékoztatást. Az esemény fontos célja az információcsere. Több mint három évtizeddel a ma már hozzávetőleg 850 ezer hektárnyi magánerdő privatizációját követően még mindig 31 százalék rendezetlen, azaz nem hasznosított magánerdők aránya. Ennek okairól elsősorban az erdőtulajdonosok tudnak beszámolni, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a NAK eredményesen lássa el érdekképviseleti feladatait.

A NAK 2024 első negyedévében alakította ki erdészeti szakértői hálózatát, melynek célja, hogy általános és személyre szabott tanácsadási szolgáltatás nyújtásával segítse a magánerdők helyzetének rendeződését, valamint az EU Közös Agrárpolitika erdészeti támogatásainak eredményes felhasználását. Az eddigi tapasztalatok szerint az ágazat részéről valós igény mutatkozik az NAK erdészeti szolgáltatásainak bővítésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, erdő, erdőgazdálkodás, erdészet, rendezvény, nak, szolgáltatás, erdőtelepítés, fórumsorozat, magánerdő,