Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A kertésznek minden évben a megfelelő és jó minőségű vetőmag beszerzése kell legyen a legfontosabb feladata. Az egyik kiemelt szempont, hogy mindig homogén, tiszta, szagtalan, és semmiképpen sem penészes magokat használjunk. A legtöbb fajnak más és más a csírázási képessége (minél tovább tárolunk egy magot, annál jobban romlik a csírázóképessége), viszont a szavatosság mindig fel van tüntetve a csomagoláson, vásárlás előtt ezt mindig nézzük meg.
Fontos információ lehet például, hogy a tökfélék, illetve az olajtartalmú magok könnyen avasodnak, ezért érdemes hamar elvetnünk őket. A hagymafélék azonban nagyon hamar elveszítik a csírázóképességüket, ezért nem árt gyakran frissíteni a vetőmagkészletünket belőlük.
Ugyanakkor a görögdinnye, a sárgadinnye és az uborka akár 8 évig is megőrzi csírázóképességét, így ezeket a vetőmagokat tovább is felhasználhatjuk. A paprika, paradicsom, borsó, bab és fejes saláta 4-5 évig képes megőrizni csírázóképességét. Mindig érdemes tanulmányozni a csomagoláson található többi információt is, hiszen a vetési időt, és az ajánlott tenyészterületet is megtalálhatjuk rajta.
Az új, hibrid fajtáknál egyre nagyobb szerepet kap a rezisztencia, vagyis az egyes kórokozókkal szembeni ellenállóság kérdése is. Ha ez nálunk fontos szempont, akkor érdemes tovább böngészni a csomagolást, amin általában szerepel, hogy az adott fajta mely kórokozókkal szemben ellenálló vagy toleráns.
Minden esetben megbízható helyről szerezzük be a magokat, erre a legjobb megoldás, ha szakboltban vásároljuk meg őket. Ha ismeretlen helyről származik a mag, előfordulhat, hogy nem csírázik majd ki, esetleg más fajta lesz, mint amire számítottunk. Ha saját termésű magot szeretnénk használni, fontos, hogy megfelelő időben takarítsuk be azt, és igyekezzünk mindig csak az egyforma magokat kiválogatni és elvetni.
Minden évben újabb és újabb fajták jelennek meg, ezek sokkal ellenállóbbak, jobb termőképességgel rendelkeznek, szebb termést hoznak. Legyünk nyitottak, ne csak a régi, ismert fajtákat használjuk. Hiszen a nemesítések célja mindig az, hogy jobb és jobb fajták kerüljenek a vásárlókhoz, használjuk ezeket!