Megtévesztő hagymások: mit tegyünk elvirágzás után?

agrarszektor.hu
Nehéz eligazodni a sok információ között a hagymás növényekkel kapcsolatban, pedig szinte minden kertben megtalálható a tulipán, a jácint, vagy a nárcisz. Sokan nem tudják azonban, hogy pontosan melyik növénynek érdemes felszedni a hagymáját miután elvirágzott illetve, ha fel kell szednünk, akkor mit csináljunk vele utána, és hogyan tároljuk. Összeszedtük most az összes hasznos információt, amelyet a hagymás növények termesztéséről tudni kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sok helyen lehet olvasni, hogy a tulipán, a jácint, és a nárcisz hagymáit minden évben fel kell szedni, ezt nem szükséges azonban minden alkalommal megtenni. A kisebb termetű, kis virágú tulipánok hagymáit benne hagyhatjuk a földben, ők ugyanis a sarjhagymáikról megújulnak. Ezzel szemben a kerti tulipánok, amelyek termete, virága és hagymája is nagyobb, érzékenyebbek a különböző vírusokra, így ők igénylik, hogy évenként felszedjük, majd selejtezzük hagymáikat. Ha ez mégsem történik meg, akkor számolnunk kell azzal, hogy évről-évre kisebb termetű és virágú egyedek fejlődnek, a hagymák pedig idővel elpusztulnak majd. 

A nagyobb virágú, magas tulipán fajták hagymáit az elvirágzás és a levelek leszáradása után, lehetőleg száraz időben szedjük fel. Ez azt jelenti, hogy a hagymát akkor kell kivenni a földből, ha a növény már visszahúzódott, de még megtaláljuk. Ennyi idő elteltével ugyanis a tápanyagok a levélből a hagymába vándorolnak, a hagyma ismét életerős lesz, nés agyobb az esélye a következő évi virágzásnak. Ha túl meleg van, akkor a növény hamarabb visszahúzódik, így nincs ideje a hagymáknak regenerálódni, és ez rontja a következő évi virágzási esélyeket.

A tulipánhagymák felszedése után érdemes a hagymákat félárnyékos helyen megszikkasztani, majd 1-2 nap elteltével átválogatni őket. A könnyen leváló pikkelyleveleket mindig távolítsuk el, a csupasz hagymákon ugyanis a betegségek könnyebben észrevehetők. A már ilyenkor jól látható fertőzött és sérült hagymákat válasszuk külön, és semmisítsük meg, vagy égessük el őket. Érdemes a hagymákat gombaölőszer oldatba áztatni legalább 20 percig, és csak ezután megszikkasztva eltárolni őket. Kiültetésig 10 fok körüli hőmérsékleten tartsuk a hagymákat száraz, szellős helyen, például egy kartondobozban. A kiültetés legkésőbbi időpontja október vége, a hagymáknak ugyanis még be kell utána gyökeresedniük.

Mely növények a hagymások?
A hagymás, gumós, hagymagumós és rizómás fajokat hagymás növényeknek, röviden hagymásoknak nevezzük. Ezek az évelő, általában lágyszárú növények módosult földbeli hajtásaikban vagy szárukban tartalék tápanyagokat raktároznak el, így biztosítva a növény számára az állandó tápanyagellátást tél végén és koratavasszal. Jellemzőjük, hogy virágzás után leveleik elszáradnak, majd behúzódnak. Virágzás alatt a hagymák elhasználódnak, mintegy kiürülnek, és csak a virágzást követő időszakban töltődnek fel. Ide tartoznak a tulipánok is.

A nárcisszal kicsit más a helyzet, mint a tulipánnal, a hagymákat ugyanis éveken át hagyhatjuk ugyanazon a helyen a földben. Elvirágzás után vágjuk le az elhervadt virágokat szárral együtt, a leveleket azonban hagyjuk, és várjuk meg míg elszáradnak. A virágzás érdekében a hagymákat csak 4-5 évente javasolt felszedni, azt is csak a levelek elszáradása és a fiókhagymák leválasztása után. A kiszedett, valamint leválasztott hagymákat pihentetés céljából tároljuk hűvös, száraz és sötét helyen kartondobozban vagy ládában, és ősszel ültessük el őket újra.

A jácint levelei az elvirágzás után elszáradnak, visszahúzódnak. Hagymáikat ilyenkor szedhetjük fel, és az őszi kiültetésükig száraz, szellős helyen tároljuk. Kiemelésükkor ügyeljünk rá, hogy a növény mélyre is lehúzódó gyökerei minél kevésbé sérüljenek meg. A tárolás alatt kerüljön sor az elszáradt levelek eltávolítására és a fiókhagymák leválasztására.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?