Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A stevia édesítőként a legismertebb, sütéshez, főzéshez is kitűnően használható, és mivel édes íze ellenére gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát, valamint nem emeli a vércukorszintet sem, így a sztíviával édesített ételeket, italokat cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. Emellett véd a fogszuvasodástól, antioxidáns, valamint elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, illetve segít a koleszterinszint normalizálásában. Bár jó ötletnek tűnik steviával édesíteni ételeinket és italainkat, fontos odafigyelni, hogy ne adagoljuk túl.
Nem feltétlenül kell vagyonokat fizetnünk a sztíviáért, hiszen otthon magunk is termeszthetjük, és később édeseítőként a saját növényünket használhatjuk fel. Ha magról neveljük a sztíviát, akkor figyeljünk arra, hogy korábban kezdjük el őket kicsíráztatni (március eleje), hogy időben szép palántáink legyenek. A magokat nem szabad túl mélyre helyezni a földbe, legjobb, ha a föld felszínén tartjuk őket. 10-15 nap szükséges kicsírázásukhoz, majd mikor a palántán 5-6 levél már megjelent, akkor ki is ültethetjük őket a szabadba. A növények nagyon érzékenyek a hidegre, ezért csak akkor rakjuk ki őket, ha a föld már 8-10 fok között mozog. A növényeket 50 centiméterre ültessük egymástól, tápanyagban gazdag talajba. A növényt kertészetből is beszerezhetjük, így nem kell a magokkal bajlódnunk. Arra ügyeljünk, hogy tavasztól késő őszig napos helyen legyen, illetve, hogy rendszeresen öntözzük, de mindig csak kevés vizet kapjon egyszerre. Télen vigyük be a szobába egy világos helyre, mert érzékeny a fagyra.
Két álláspont is érvényben van: az egyik szerint az őszi virágzás előtt kell learatni, mert ilyenkor a legédesebbek a levelek. A másik vélemény pedig az, hogy minél később aratjuk le a növény, annál jobb, mert így a stevia növények stevioside koncentrációja nő. A leveleket akár egy kifeszített szúnyoghálón is megszáríthatjuk. Nem fontos a nagy hő, de a jó szellőzés elengedhetetlen. Körülbelül egy fél nap alatt kiszáradnak a levelek.
Ha nincs saját kertünk, akkor is termeszthetünk steviát a lakásban, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy minél napfényesebb helyen legyen a növényünk. Legalább 20 centiméter átmérőjű cserépbe ültessünk, laza, tápanyagban gazdag földdel megtöltve. A föld tetejére szórjunk egy kevés mulcsot, amivel a felszíni gyökereket védhetjük. Rendszeresen öntözzük kis mennyiségű vízzel, kerüljük a talaj teljes kiszáradását, ugyanakkor a túlzott nedvesség is káros. A leveleket folyamatosan arathatjuk a növényről, vagy késő ősszel vágjuk vissza az egész növényt körülbelül 5 centiméter magasságig.