Ne várj tovább! Itt az utolsó alkalom, hogy megszabadulj a veszélyes kártevőktől

agrarszektor.hu
A gyümölcsféléken és a szőlőn előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. A védekezés egyik lehetősége a nyugalmi időszakban elvégzett, úgynevezett lemosó permetezés. A kezelés a nevét onnan kapta, hogy a növényvédő szereket a szokásosnál nagyobb permetlé mennyiséggel (1000-1500 l/ha) javasolt a növényekre kijuttatni, ezzel biztosítva a fás részek (törzs, vázágak, gallyak) megfelelő fedettségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lemosó permetezést az év két időszakában lehet elvégezni, ősszel 60-80%-os lombhullásban, illetve tél végén, kora tavasszal a rügypattanás előtt, írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az őszi kezelés különösen a betegségek, mint például az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, vagy a körte ventúriás varasodása elleni védelem tekintetében hatásosabb, a kártevők ellen, mint például a pajzstetvek, levéltetvek és az atkák áttelelő alakjai viszont a tél végi, kora tavaszi védekezések adnak jobb eredményt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Mindkét károsító csoport esetében hangsúlyozni kell, hogy a teljes nyugalomban lévő alakok elleni védekezés alig hatásos. A kezelés akkor hatékony, ha a károsítók életfolyamatai még nem álltak le (őszi kezelés), vagy amikor már elindultak (tél végi, tavaszi kezelés).

A betegségek elleni lemosó permetezésre engedélyezett réztartalmú készítmények egyaránt hatnak a baktériumos és gombás betegségek ellen. Lemosásra felhasználható még néhány kéntartalmú készítmény is. Azok a szerek azonban, amelyek nem tartalmaznak rezet, nem hatásosak a baktériumokkal szemben. A kártevők ellen többféle olajtartalmú készítmény használható a nyugalmi időszakban. Ez utóbbi károsító csoportnál tanácsos a kezelés szükségességéről előzetes állományvizsgálat alapján meggyőződni. A kártevők áttelelő alakjainak jelenléte már egy kézi nagyító segítségével is könnyen ellenőrizhető, és csak azokat a fákat javasolt permetezni, amelyeken előfordulnak ezek az alakok.

Lényeges, hogy a lemosó permetezést mindig fagymentes időben kell elvégezni. A választott készítményt pedig önállóan kell kijuttatni, nem szabad keverni egyéb növényvédő szerekkel! A lemosó permetezés előtt célszerű a megbetegedett vagy egyéb módon károsodott növényrészeket eltávolítani. A tél végi, kora tavaszi kezelést mindig a metszést követően javasolt elvégezni. A lemosó permetezés hatékony védelmet nyújthat a növények számára, ugyanakkor alkalmazása sajnos gyérítheti a fás részeken telelő hasznos élőszervezeteket is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58