Még nem késő elvégezni a lemosó permetezést: mutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Még nem késő elvégezni a lemosó permetezést: mutatjuk, hogyan kezdj hozzá

agrarszektor.hu
A januári és különösen a februári időjárás egyáltalán nem a telet tükrözte, a napi középhőmérsékletek rendre átlag felettiek voltak. Emiatt a talajfelszín napi párolgása elérte a 2-3 millimétert. A tartósan tavaszias időjárás megszakította a növények téli nyugalmi állapotát, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében. Ez pedig azért probléma, mert a lemosó permetezést kizárólag addig lehet elvégezni, amíg a rügyek ki nem pattannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sietnie kell a kora tavaszi teendőkkel a gazdáknak, mert gyümölcsfák egy részénél már a rügyfakadás jelei mutatkoznak. Így tesz a körte és a szilva, valamint a meggy, de más gyümölcsfajoknál is erősen megduzzadtak a rügyek. Fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a télvégi lemosó permetezések elvégzését. Különösen vonatkozik ez az őszibarackra, mert a fellazult rügypikkelyek közé az érkező esők könnyedén bemossák a tafrinás levélfodrosodás szaporító képleteit. Ha még nem került sor az őszibarack metszésére, inkább előzze meg a rezes lemosó permetezés a metszési munkálatokat, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Megjegyezzük: klasszikus rezes készítmény a bordói lé (rézszulfát), ami kiváló a baktériumos betegségek ellen is. Ezt ma már gyakran kénnel kombinálva árusítják, hogy a lisztharmat típusú gombákat is jól irtsa. Olajjal (paraffinnal) együtt pedig az áttelelő rovarlárvákat is gyéríti (fullasztja). A gyári kombinációkban kisebb az egységnyi mennyiségű alkotóelem (réz, kén vagy olaj), ezért ha tudjuk, hogy melyik károkozóra kell a leginkább számítanunk, akkor egy monokészítményt válasszunk inkább.

Őszibarack
Sárgabarack
Körte
Cseresznye

A tavaszi lemosó permetezés előtt érdemes minden metszést és olyan kerti munkát elvégezni, amely az ágak és gallyak fogdosásával jár. Ne feledkezzünk meg azonban a talajra hullott beteg, fertőzött levelek elpusztításáról sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is könnyen átvészelik a telet, és tavasszal már indul is az újabb fertőzési hullám. A leveleket forgassuk át, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak, ugyanakkor ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor a leveleket gyűjtsük össze és égessük el.

A lemosó permetezéssel látványosan csökkenthetjük a növényi részeken áttelelő kártevők alakjait, valamint a kórokozók áttelelő képleteit. A kezelés helyes elvégzéséhez elengedhetetlen a megfelelő időzítés, ezért arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről lassacskán előjövő kártevők és az éledő kórokozók ilyenkor a legsérülékenyebbek. A lemosó permetezezést a valódi nyugalmi időszakban kell elvégezni, ami általában a tél elejét vagy a tél végét jelenti. A kezelést mindig akkor végezzük el, ha nincs csapadék, valamint a hőmérséklet plusz 5-6 fok felett van.

Fotók: Gönczi Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?