agrarszektor.hu • 2020. április 7. 06:00
Nagyon sok kertész évről évre megpróbálkozik valamilyen különlegesség termesztésével, és habár a jalapeno már egyre népszerűbb nemcsak a csilikedvelők körében, vannak más csípős paprikafajták is, amelyeket érdemes kipróbálni. Az egyik ilyen a serrano, amely habár jóval tüzesebb és erősebb, mint a jalapeno, az ültetése és a gondozása egyáltalán nem igényel speciális szaktudást.
A serrano Mexikó legnépszerűbb csípős paprikája, egy kicsi-közepes méretű chili paprika fajta tüzes és erősen ütős ízvilággal. Kinézetben hasonlít a jalapeno paprikához, de annál valamennyivel kisebb és fűszeresebb. Érdekesség, hogy míg a jalapeno a Scoville-skálán 2500-10000 közötti csípősségű, addig a serrano egy 10000-25000 közötti csípősségű paprika.
A paprikák, és így a serrano is előnyben részesítik a sok napfényt, emellett szeretik a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt, ugyanakkor ha kertünk talaja nem ilyen, érdemes komposzttal javítani a minőségén. Ha korábban volt már paprika a kertben, javasolt minden évben más helyre ültetnünk a palántákat, a paprika ugyanis sokkal rosszabbul terem, ha több éven keresztül ugyanarra a helyre tesszük. Vigyázzunk, hogy a paprika ne kapjon túl sok nitrogént, mert ha túladagoljuk ezt a tápelemet, akkor a serrano az energiát a növény növekedésére fogja fordítani, és nem a termékenységre. Ha megoldható, akkor a palántákat felhős időben ültessük ki a kertbe, miután már biztosan nem várhatók odakint fagyok. Figyeljünk arra, hogy ültetés után alaposan öntözzük meg a palántákat.
A serrano talaját érdemes havonta műtrágyázni, a termőföldet pedig minden tápanyag-utánpótlást követően alaposan beöntözni. Tartsuk észben, hogy a növekedési időszakban a serrano igényli a gyakori öntözést, azzal azonban sokkal többet használunk a növénynek, ha 3-4 naponta jó mélyen belocsoljuk, mintha mindennap csak minimális mennyiségű vizet kapna. Ha túl sok termést hoz a paprikánk, akkor könnyen meghajolhat a szára, ezért ilyenkor javasolt karót, vagy valamilyen támasztékot rakni a növényünk mellé.
A serranót betakaríthatjuk a növekedés korai szakaszában is, amikor még éretlenek a termések, és zöldek vagy lilák, de a paprikaszüret legideálisabb időpontja akkor van, amikor a serranók vörös, sárga vagy narancssárga színűek, illetve, ha a termés kifejlett méretű, de még zöld színű. A betakarítást mindig kézzel végezzük, és ne rángassuk, vagy tépjük a serranókat, mert ezzel súlyos károkat okozhatunk a növényen, amivel veszélyeztethetjük a későbbi terméshozást.