Ezt sokan elrontják a növények ültetésekor a kertben: ezek lehetnek a buktatók

Ezt sokan elrontják a növények ültetésekor a kertben: ezek lehetnek a buktatók

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, mennyire fontos lehet a kertben, hogy mely növények kerülnek egymás mellé. Egy megfelelő növénytársításnak rengeteg előnye lehet, például az ideális párosok természetes kártevőirtói lehetnek egymásnak, javíthatjuk velük a talaj termékenységét, emellett az egyes zöldségek, fűszernövények ízét és terméshozamát is felturbózhatjuk. Az Agrárszektor most összegyűjtötte a legjobb növénypárosításokat a kertben, így ezentúl tudni fogod, mit érdemes a paprika, a fokhagyma, a paradicsom, a bab, vagy akár a bazsalikom mellé ültetned.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ültetéskor ajánlott utánanézni annak, hogy mely növényeket érdemes egymás mellé ültetni a kertben, nem mindegy ugyanis, hogy mi, hova kerül - írja a balconygardenweb.com. Az ideális növénypárosítások megválasztásának rengeteg előnye van, ezeket gyűjtöttük most össze, illetve azt is megmutatjuk, melyek a legjobb társítások a kertben.

Miért jó a növénytársítás, mik az előnyei?

1. Természetes kártevőirtás: A megfelelő társításokkal csökkenthetjük a peszticidek használatát, hiszen sok növény funkcionál kártevőirtóként, és segíthet távol tartani a betolakodókat a kerttől. Ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten vonzzák azokat a jótékony rovarokat - például a katicabogarak -, amelyek kártevőkkel táplálkoznak.

2. A talaj termékenységének javítása: A különböző növényeknek eltérő tápanyagigényük van, így a jól megválasztott párosításokkal javíthatjuk a talaj termelékenységét és diverzitását. A nitrogénmegkötő növények például, mint a borsó és a bab segíthetnek elegendő nitrogént juttatni a talajba, így azt már nem kell külön pótolnunk.

3. Gyomirtás: Egyes növények, mint például a körömvirág, segíthetnek elnyomni a gyomokat a kertben azzal, hogy versenyeznek velük a fényért, a vízért és egyes tápanyagokért.

4. Nagyobb terméshozamok: A terméshozamokat is felturbózhatjuk, ha jó növénypárosításokat választunk a kertbe. A szomszédos növények ugyanis akár menedéket is nyújthatnak egymásnak, de a növekedésben is segíthetik a másikat.

5. Jobb íz: Furcsának tűnhet, de, ha bizonyos fűszernövényeket és zöldségeket egymás mellé ültetünk, aromásabb, jobb ízűek lesznek.

A legjobb növénytársítások a kertben

1. Paprika és bazsalikom

A bazsalikom ideális társnövény a paprika számára, ha egymás mellé tesszük őket, sokkal zamatosabb lesz a zöldségünk, ráadásul a bazsalikom a kártevőket is távol tartja majd a paprikától. Így a takácsatkák, a tripszek, a levéltetvek és a szúnyogok is elkerülik a növényt. 

2. Rukkola és spenót

A rukkola mellé érdemes spenótot ültetni, amivel így kellő árnyékot tudunk biztosítani neki. Így a spenót a forróságban sem fog megperzselődni, és elegendő levelet tudunk majd róla betakarítani. 

3. Cukkini és fokhagyma

A fokhagyma nagyon jó arra, hogy elűzzük a kártevőket a kertből, így például cukkini mellé ültetve távol tarthatjuk tőle a levéltetveket. Ez a párosítás az egyik legjobb kombináció, amit alkalmazhatunk a kertben.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Kukorica és bab

A kukoricának számos kártevője van, amelyek ha nem figyelünk, hamar akár teljesen elpusztíthatják a növényt. Ha babot teszünk a kukorica mellé, akkor egyszerűen távol tarthatjuk a betolakodókat tőle, ez utóbbi ugyanis vonzza a jótékony és hasznos rovarokat, amelyekkel így elüldözhetjük őket.

5. Kapor és káposzta

A kapor nagyon jó arra, hogy távol tartsunk bizonyos kártevőket a káposztaféléktől, ezért érdemes egymás mellé ültetni őket. A kelbimbó, a brokkoli és a fejes káposzta is nagyon jól érzi magát kapor mellett, így alkalmazzuk bátran ezeket a növénytársításokat a kertben.

6. Bazsalikom és paradicsom

A paradicsom és a bazsalikom nemcsak a konyhában, de a kertben is nagyon jó társai egymásnak, ezért mindig ültessük egymás mellé őket. Egyrészt sokkal aromásabbak és ízesebbek lesznek egymás mellett, másrészt a bazsalikom elűzi a kártevőket a paradicsomtól az intezív illata miatt és segíti a zöldség növekedését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Sárgarépa és retek

A retek sárgarépa mellé ültetve segíti annak csírázását és növekedését is. Ráadásul mivel a retek egy nagyon gyorsan növő zöldség, hamar be lehet takarítani, és így nagyobb helye lesz a sárgarépának a további fejlődéshez.

8. Padlizsán vagy paradicsom és saláta

A padlizsán és a paradicsom azért is jók egymás mellé ültetve, mert ahogyan nőnek, úgy tudnak árnyékot biztosítani az alacsonyabb növényeknek a kertben. Így amellett, hogy jó növénytársításnak számítanak, ültessünk köréjük például salátát.

9. Fejes káposzta és kamilla

Ültessünk a fejes káposzta mellé kamillát, ez utóbbi ugyanis vonzza a hasznos rovarokat. Ráadásul komposztban használva talajjavító hatása is van. 

10. Büdöske és paradicsom

Úgy tartják, hogy a körömvirág elriaszt bizonyos kártevőket, amelyek károsíthatják a paradicsomot, így távol tartja tőle például a levéltetveket is. A paradicsom is jótékony hatással van a virágra, kellő árnyékot és tápanyagot tud ugyanis biztosítani neki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?