Ezt sok kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat a gyep sorsa

Ezt sok kerttulajdonos elrontja: erről tudnod kell, ezen múlhat a gyep sorsa

agrarszektor.hu
A kerttulajdonosok többségének általános programja néhány hetente a gyep lenyírása, a gondozása, karbantartása pedig szinte mindennapos feladat. A fű növekedésére számtalan tényező van hatással, ilyenek a különböző környezeti hatások, illetve a talaj állapota, ezért sem mindegy, mikor, hogyan és meddig nyírjuk a füvet a kertünkben. Mi történik a fűvel, ha nem vágjuk? Meddig nő meg? Mikor érdemes abbahgyni az adott évben a fű nyírását? Többet között ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat, de megmutatjuk azt is, hogyan érdemes vágni a füvet a kertben ahhoz, hogy garantáltan egészséges és csodaszép gyepünk legyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fű növekedését rengeteg tényező befolyásolja, amelyekkel nem árt tisztában lennünk, ha egészséges gyepet szeretnénk a kertünkben. Egyre több kertész alapozza ma már a fűnyírást arra a kérdésre, hogy vajon meddig nő a fű, ha nem vágjuk le, és meddig érdemes egyáltalán nyírnunk az adott évben a kertben? Ezekre kerestük meg most a választ, illetve azt is mutatjuk, hogyan érdemes vágni a füvet ahhoz, hogy garantáltan egészséges és csodaszép gyepünk legyen - írja a balconygardenweb.com.

Meddig nő a fű, ha nem vágjuk?

Ahogy az időjárás egyre jobba hűl le, és rövidülnek a nappalok, úgy a fű növekedési üteme is elkezd lelassulni. Ősszel, illetve télen, amikor a hőmérséklet 4-10 fokra esik, és csökken a napfény mennyisége, a fű már nem nő tovább. Számos tényezőtől függ azonban, hogy pontosan meddig nő a fű, ha nem vágjuk, ilyenek lehetnek az adott fű fajtája, a különböző környezeti hatások, a talajviszonyok a kertben, illetve a napos órák száma is. Vannak például olyan fűfélék, amelyek a hűvösebb évszakokat kedvelik, és tovább nőnek a téli hónapokban is a melegebb régiókban, de akadnak olyanok is, amelyek a naposabb időszakokat szeretik, és a téli hónapokban barnulni kezdenek.

Tényezők, amelyek hatással vannak a fű növekedésére

1. Környezeti hatások

A környezeti hatások jelentős szerepet játszanak a fű növekedésében, a napfény, a hőmérséklet, illetve a víz rendelkezésre állása mind befolyásolják. Ha például a pázsit inkább árnyékban van, és nem kap sok fényt, akkor könnyen előfordulhat, hogy alapból nem növekszik olyan jól és gyorsan, mint egy olyan gyep, ami napfényben úszik a nap nagy részében.

2. Talajviszonyok

A talajviszonyok is befolyásolják a fű növekedését, a talaj termékenysége, valamint a pH-szintje komoly hatással lehet a gyep egészségére. Ha a talajból hiányoznak az alapvető tápanyagok, előfordulhat, hogy a fű nem nő olyan jól és gyorsan, mint kellene, ugyanakkor az, ha a talaj túl savas vagy lúgos, szintén negatívan hathat a fű növekedésére.

3. A fű típusa

A különböző fűfajtáknak eltérő lehet a növekedési üteme. Akadnak például olyanok, amelyek a melegebb éghajlatot preferálják, de vannak fajták, amelyek az alacsonyabb hőmérsékleten érzik jól magukat. Érdemes megismerni a kertünkben található fű típusát annak érdekében, hogy a lehető legmegfelelőbben tudjuk gondozni. 

4. Gyepápolási szokások

A különböző ápolási szokások is hatással lehetnek a fű növekedésére. Az öntözés milyensége és mennyisége, illetve az, ha túl rövidre vágjuk a füvet is befolyásolhatják a gyep növekedését. Ugyanakkor a megfelelő mennyiségű víz, napfény, illetve tápanyagok segítik a fű növekedését.

Mikor hagyjuk abba a fű nyírását?

Ha fel akarjuk készíteni a gyepet a kertben a téli időszakra, akkor néhány héttel az első fagy beállta előtt hagyjuk abba a fű nyírását. Erre azért van szükség, mert a fűnek időre van szüksége a növekedéshez, valamint a tartalékok felhalmozásához, mielőtt téli nyugalmi állapotba kerül. Ha hagyjukt tehát még a fagyok beállta előtt egy kicsit nőni a füvet, akkor esélyt adunk neki arra, hogy elraktározza a hideg hónapokra szükséges tápanyagokat. Ha például azt érzékeljük késő ősszel, kora télen, hogy sárgulni, barnulni kezdett a füvünk, szintén érdemes abbahagynunk a fűnyírást, ezzel ugyanis jelez nekünk a gyep, hogy itt az ideje felkészülnie a fagyokra. Arra is figyeljünk, hogy semmiképpen sem vágjuk túl rövidre a füvet a tél beállta előtt. A hoszabb fűszálak ugyanis segítik megvédeni a gyökereket a hidegtől, és szigetelnek is. Általános szabály, hogy mindig arra kell törekedni, hogy a fű körülbelül 6-8 centiméter magas legyen az ősz és a tél folyamán is.

Így vágd a füvet, ha garantáltan egészséges gyepet szeretnél

  • A fűnyírás megkezdése előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a fűnyírónk jó állapotban van. Ellenőrizzük a késeket, ha kell, az olajszintet, illetve a tartályt, és amennyiben szükséges, végezzük el a javításokat vagy beállításokat.
  • Fűnyírás előtt járjuk körbe az udvart, és szedjük fel a nagyobb köveket, botokat, törmelékeket az udvarról, nehogy beleakadjanak a gép pengéibe, és kirepülve onnan sérülést okozzanak. 
  • Ha készen állunk a kezdésre, állítsuk a pengéket a legmagasabb fokozatra, és ha csak szükséges, akkor csökkentsük a magasságot.
  • Próbáljunk egyenes vonalban vagy keresztben haladni a fűnyírással, és egyenletesen tudjuk levágni a gyepet, és elkerülhetjük az egyetlen foltok és nyomvonalak kialakulását. 
  • Figyeljünk az időjárásra, és ne nyírjunk füvet se túl melegben, se akkor, ha nedves, vizes az idő. Ha ugyanis ezeket az időszakokat választjuk, könnyebben fogékony lesz a gyep a betegségekre, kártevőkre, kórokozókra.
  • Ha befejeztük a fűnyírást, ne felejtsük el kitakarítani a fűnyírót, és elrakni ideális helyre, védve a környezeti hatásoktól. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06