Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, milyet hibázol, ha elűzöd őket

Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, milyet hibázol, ha elűzöd őket

agrarszektor.hu
Egy burjánzó kert rengeteg örömet adhat. Legyen szó virágoskertről vagy veteményesről, a gondoskodást és a törődést meg fogják hálálni a növények. Bár elsőre a gondoskodásról a locsolás, az árnyékolás, a metszés, mulcsozás vagy éppen a kártevőirtás juthat eszünkbe, van még egy nagyon fontos dolog, amiről nem szabadna elfeledkezni: a hasznos rovarok. Nem minden rovar kártevő, ezt jegyezzük meg! Olyannyira nem, hogy egyes fajokat érdemes becsalogatni a kertünkbe. Hogy melyek ezek és hogyan tehetjük meg mindezt, az az alábbi cikkünkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A méhek, pillangók, lepkék, katicák és sok más bogár, rovar csodákat tehet a növényeinkkel - írja a balconygardenweb. Lássuk, melyik, miért fontos és hogyan csalogathatjuk be őket a kertünkbe:

Méhek: a méhek létfontosságú beporzók, amelyek kiemelt szerepet játszanak a növények szaporodásában. A nektárban gazdag növények tökéletes választások lehetnek számukra. Ilyen például napraforgó, a varjúháj, a zsálya, a levendula és az őszirózsa is.

Pillangók: a méhekhez hasonlóan vonzzák a nektárban gazdag virágok, így a fentebbi növények nekik számukra is

Katicabogarak: a katicabogarak szintén hasznos rovarok és a levéltetveket, atkákat és más apró kártevőket zsákmányolják. A kapor, az édeskömény és a petrezselyem ültetése vonzza a őket, mivel ezek a növények menedéket és táplálékforrást nyújtanak a levéltetvek és más kártevők számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mondjunk nemet a rovarölőknek

Nagyon fontos a növényvédelem, de ugyanennyire fontos, hogy ezt természetes úton tegyük. Számos praktika, „recept” létezik már, melyekkel környezetbarát permetszereket hozhatunk létre. Ráadásul ezek még a hasznos rovarokat is csalogathatják, így dupla nyereség, hiszen nem károsítottuk a környezetet és az élőlényeket, és még a hasznos beporzóknak is kedvezünk.

Használjuk az éjszakát

Míg sok hasznos rovar nappal aktív, egyesek éjjel is azok. Hogy becsalogassuk őket a kertünkbe, érdemes erősebb illatú növényeket is beszerezni, hiszen az illatok vonzzák ezeket a rovarokat. Ilyen például a bíborhere és a díszdohány is.

Alakítsunk ki menedéket

A rossz időjárás és a hideg ellen nemcsak nekünk, hanem az állatoknak és a növényeknek is szüksége lehet egy menedékre. Sok hasznos rovar telel át a kertben, védelmet keresve a hideg ellen. A megfelelő telelőhelyek biztosításával segíthetünk a hasznos rovaroknak a következő évszakokban. A rovarhotelek is rendkívül jól szolgálhatnak nekik, de egy-egy korhadt fát, levágott növényzetet is meghagyhatunk, hiszen ezek is fontosak számukra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Figyeljünk a vízre

A víz minden élőlénynek, így a beporzóknak is elengedhetetlen. Kisebb, sekély edényeket is kihelyezhetünk, de egy-egy szép madárfürdető, itató is hasznos lehet a madarak mellett a rovaroknak is. Csinálhatunk magunknak is, nincs is másra szükségünk csak egy megfelelő méretű, sekélyebb edényre, kavicsokra, esetleg kagylókra és tobozokra. Ezekből könnyedén létrehozhatunk számokra egy biztos vízforrást.

Nemcsak a malacoknak jó a dagonya

Egy sáros folt a kertben értékes forrásként szolgálhat bizonyos hasznos rovarok, különösen a méhek számára. Ezeknek a rovaroknak nedves talajra van szükségük fészkük építéséhez.

A színek ereje

Az illatok mellett a színeknek is döntő szerepe lehet egy kertben, főleg, ha be szeretnénk csalogatni a beporzókat is. A méheket a kék, lila és sárga virágok vonzzák, a pillangókat a különböző élénk és vibráló színek, beleértve a piros, narancssárga, rózsaszín, lila és sárga színeket. A katicabogarakat pedig az élénksárga vagy fehér színű virágok vonzzák. Ha biztosra szeretnénk menni, termesszünk zsályát, rézvirágot, illatos macskamentát, kerti borágót, körömvirágot, levendulát vagy éppen rozmaringot.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?