Paradicsomot ültettél a kertbe? Mutatjuk, hogy lesz rengeteg termésed

agrarszektor.hu2024. június 14. 09:01

Akár ládában az erkélyen, vagy a saját kis kertben nevelgeted, egyaránt igaz, hogy a saját termesztésű paradicsom és paprika ízéhez semmi nem fogható. Most, hogy kiültettük a palántáinkat, hogyan tudjuk elérni, hogy a lehető legnagyobb termést érjék el? Kósa Dániel kertészmérnök szerint, ha a betartjuk ezt az 5 fontos szabályt, páratlanul gazdag termés lesz a jutalmunk.

A júniusi hónap kritikus időszak a paradicsom és a paprika szempontjából. Ahogy a növények egyre inkább virágzanak és gyümölcsöt hoznak, a különböző kártevők és betegségek is egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Többek között az öntözés, a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a mechanikai ápolás, azaz a kacsolás a legjelentősebb, amit tehetünk azért, hogy bőségesebb legyen a paradicsomtermésünk

 - árulta el a HelloVidéknek Kósa Dániel. Íme hát néhány fontos lépés és tanács a paradicsom és a paprika júniusi növényvédelméhez:

1. Öntözés

Kósa Dániel szerint az öntözés az egyik fontos teendőnk, de a mennyiséget is jól kell tudni meghatározni. A túlöntözés ugyanis hatása lehet a gyökérrothadásra, amely következtében elpusztulhat a növény:

Mint azt el lehet mondani minden növényről, virágzás és terméshozás időszakában van csúcson a vízigénye, ez igaz a paradicsomra és a paprikára is. A paradicsom esetében kisebb dózisokat kell alkalmazni, enyhült időben este vagy reggel öntözzünk inkább. A betegségek elkerülése érdekében kétnaponta vagy akkor szükséges az öntözés, ha a talaj felszíne megszárad. Paprikánál több kijuttatásra van szükség, ugyanis a növény életében összesen körülbelül 700 mm vízre van szüksége. Szintén igaz, hogy esti vagy reggeli órákban kell öntöznünk. A dózisok lehetnek nagyobbak, akár ritkábban is, mint a paradicsomnál, illetve nem kell megvárni, hogy felszáradjon a talaj alatta. A legjobb megoldás a csepegtető öntözés, mert így tudjuk a leghatékonyabban kijuttatni a megfelelő mennyiséget.

- tanácsolta a szakember.

2. Növényvédelem

Hetente legalább egyszer vizsgáljuk át a növényeket, keresve a betegségek és kártevők korai jeleit. A levél alsó részeire, a szárakra és a gyümölcsökre különös figyelmet fordítsunk. Június elején kezdjük el a megelőző permetezést. Használjunk széles spektrumú gombaölő szereket, például réz- vagy kénalapú készítményeket. Ezek segítenek megelőzni a leggyakoribb gombás betegségeket, mint például a fitoftórát (Phytophthora infestans). Kósa Dániel szerint is a megelőző kezelés a legjobb:

2-3 hetente rovarölővel és gombaölővel kezeljük a növekedő palántáinkat. A gyomirtás is nagy munkaigényű feladat, ezt inkább vegyszermentesen, kapálással célszerű elvégezni. Paprika esetében fogadjuk meg, hogy mindig máshová ültetjük, mert a vetésforgóval minimalizálható a kártevők fertőzése. Paradicsomnál és paprikánál is szedjük le az alsóbb elhalt leveleket, hogy azok ne szolgáljanak tápanyagul a kártevőknek és tápközeget a kórokozóknak. A legjellemzőbb betegségek a paprika esetében: virágtripsz, atkák, liszteskék, gyökérgubacs-fonalférgek, molytetű, pattanóbogarak, gyapottok-bagolylepke és levéltetvek.

- emelte ki a szakember. Másrészt engedjük, hogy természetes ellenségek, például katicabogarak és fürkészdarazsak betelepedjenek a kertbe. Ezek a hasznos rovarok segítenek a levéltetvek és más kártevők természetes szabályozásában.

3.Kacsolás

Az említett növények esetében nagyon fontos kézi ápolási munka a kacsolás. Fontos lépés ez a növény gondozásában, amely segít a friss és egészséges termés elérésében. De mi is az a “kacs”? A kacs a paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál előtörő hajtás, amiből új szár képződik. Ha nem távolítjuk el a felesleges kacsokat, a növény túl sűrű és levegőtlen lesz. A kacsolás során érdemes a növényt egy vagy két, legfeljebb három szárra nevelni, így megakadályozhatjuk a burjánzást és javíthatjuk a termés minőségét. A paradicsom kacsolása különösen fontos a folyton növő paradicsomfajták esetében. Hetente érdemes végig nézni a növényt és eltávolítani a fölösleges hajtásokat. Így a paradicsomok jobban érik a napot, és kevésbé veszélyeztetik őket a kártevők.

Alapvetően azért szükséges ez, mert az oldalhajtások elszívják a tápanyagot és energiát a növénytől, valamint könnyebben fertőződik meg gombákkal a sűrű hajtásrendszer. A paradicsomnál a folyamatos kacsolás célja, hogy a növények leveleinél kifejlődő hónaljhajtásokat letörjük vagy lemetsszük. Ennek egyszerű szabályai vannak: addig végezzük el, amíg kicsik a hónaljhajtások, és a virágokat ne távolítsuk el. Mindig lehetőleg reggel végezzük a kacsolást, és mindig hagyjunk egy főhajtást. Azért inkább reggeli órákban végezzük el ezt a hetente-másfél hetente esedékes feladatot, mert ilyenkor könnyebben törik a hajtás. A virágoktól kinövő hajtásokat ne távolítsuk el, mert ekkor visszamarad a fejlődés üteme.

- tanácsolta a kertészmérnök. A paprikánál a kacsolás a levelek hónaljhajtásainak eltávolítása, és egyszerűbb, mint a paradicsomnál. Paprika esetében szükség van metszésre, melyeket a következő szempontok alapján végezzünk:

Az első virágnál célszerű 2 hajtást meghagyni, amelyet tovább fogunk nevelni. A következő virágnál lévő elágazásnál csak egy ágat hagyjunk meg, és azt neveljük. Ügyeljünk, hogy ekkor két hajtást nevel, melyből az egyik egy rövid hajtás, melyet meg kell keresnünk, ugyanis az a virágrügy után nem nő tovább. Így ameddig szeretnénk nevelni, mindig a hosszú hajtást válasszuk. A nevelés folyamatában figyeljünk arra, hogy laza lombja legyen, melyet könnyen átjár a fény és a levegő, valamint a kacsolást végezzük el hetente.

- tette hozzá a szakember.

4. Tápanyag utánpótlás

Júniusban hetente vagy kéthetente alkalmazzunk tápoldatot, hogy biztosítsuk a növények megfelelő tápanyagellátását. Használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát, amely tartalmazza az összes szükséges makro- és mikroelemet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
öntözés, paprika, kártevők, növényvédelem, növény, paradicsom, paradicsomtermesztés, paradicsomtermelés, paradicsomtermesztő, paprikatermesztés, paradicsom-palánta, növények,