Ilyen növényt ültess a kertedbe: ez még a legdurvább telet is túléli

Ilyen növényt ültess a kertedbe: ez még a legdurvább telet is túléli

Nagy Z. Róbert
Körülbelül egy szűk évtizede még sok mediterrán eredetű növényt dézsában tartva cipeltünk be késő ősszel a fagymentes teleltetőhelyre. Ilyen volt az olajfa, a leander, a fügét és gránátalmát pedig takartuk a hideg ellen. A babér is dézsás növénynek számított, napjainkban azonban nyugodtan kint telelhet.

Az enyhe telek sok szempontból rosszat tesznek kertünknek. Komolyabb fagy híján nem ritkulnak meg, pusztulnak el a kórokozók és kártevők, így már tavasszal az első nemzedékük is nagyobb egyedszámmal indul. Az enyhe tél miatt hamarabb rügyeznek és virágoznak a gyümölcsfák, emiatt egy fagyos éjszaka is megsemmisítheti a virágokat, lenullázhatja a termést. A hazai kultúrflóra is átalakulóban van, a babért például akár szoliter kerti cserjeként, vagy akár sövényként is egész évben a kertben tarthatjuk. Ez annyiban örvendetes, hogy a gyógy-, és fűszernövények sorában viszonylag kevés a cserje, és itt van egy, ami az utóbbi évek telei alapján már hazánkban is téltűrőnek bizonyul, örökzöld, szép zöldtömeget ad, és haszonnövény is, hiszen levele kedvelt fűszer, és gyógynövény.

Dísz, gyógy- és fűszernövény

A babér, teljes magyar nevén nemes babér (Laurus nobilis) egy örökzöld növény, melynek leveleit évezredek óta használják fűszerként. Története az ókorba nyúlik vissza. A görögök és a rómaiak szent növényként tisztelték, és számos kultúrában a győzelem, a dicsőség és a halhatatlanság szimbólumának tekintették. A babérkoszorú a költők, a hősök és a győztesek jelkép volt. Fűszerként való felhasználása is ősi eredetű. A Földközi-tenger térségében őshonos növény, és az itt élő népek már korán felfedezték jellegzetes aromáját és ízét. A babérlevelet számos ételhez hozzáadták, hogy fokozzák azok ízét és aromáját.

Bár a babér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, nagy mennyiségben fogyasztva emésztési problémákat okozhat. Terhes nőknek és szoptató anyáknak nem ajánlott a fogyasztása. A babérlevél íze kesernyés, fűszeres és kissé fanyar. Az ételeknek jellegzetes aromát ad, és jól kombinálható más fűszerekkel, például a fokhagymával, a rozmaringgal és a borssal. A babérlevelet számos ételhez használhatjuk, klasszikus fűszere a leveseknek és a főzelékeknek. Gyakran használják húsok pácolásához és sütéséhez.

Könnyen termeszthető

A babér mediterrán eredetű növény, így meleg és napos helyet igényel a kertben. A babér szereti a jó vízelvezetésű talajt és a rendszeres öntözést. Tehát legyen nedves a talaj, de ne álljon meg a víz benne. Amennyiben dézsásként tartjuk és bent teleltetjük a régi módszer szerint, akkor is világos helyet és 5-12 fok körüli hőmérsékletet igényel. Télen se feledjük el néha megöntözni, hiszen örökzöld lévén a levelei télen is párologtatnak és szükségük van emiatt némi víz utánpótlásra. Ha a kertben hagyjuk télire akkor lehetőleg fal melletti, déli fekvésű védett helyet keressünk számára.

Takarni csak akkor szükséges, ha az előrejelzés szerint több napon keresztül a hőmérséklet éjjel-nappal fagypont alá süllyed. Ekkor egyszerűen be lehet tekerni agroszövettel, mely jól szellőzik, átengedi a fényt, és akár 3-4 fokkal melegebbet képes tartani a növény körül a külső hőmérséklethez képest. Érdemes olyan tövekről szedett hajtásokkal szaporítani, amelyek már sok éve kint telelnek hazánkban, hiszen így elősegítjük a faj pozitív szelekcióját, és a jó téltűrő változatok kezdenek majd elterjedni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?