Így kell metszeni ősszel a gyümölcsfákat

agrarszektor.hu2024. október 27. 08:14

Itt az őszi metszés ideje, egy rövid, de lényegretörő összeállításban minden alapvető kérdésre választ kapnak a kertészkedők. Ez annál is inkább fontos, mert az őszi gyümölcsfa-metszés elengedhetetlen lépés a gyümölcsfák egészségének megőrzésében és terméshozamának növelésében - közölte a Pénzcentrum.

A gyümölcsfák őszi metszése kulcsfontosságú a fák egészségének megőrzése és a terméshozam növelése szempontjából. Ez az időszak különösen alkalmas a metszésre, mivel a fák már befejezték a vegetációs ciklusukat, és még nem köszöntöttek be a fagyok.

Almafa metszése

Az almafa őszi metszése elengedhetetlen a fa egészségének fenntartásához és a következő évi termés bőségének biztosításához. A metszés során először távolítsuk el a beteg vagy sérült ágakat, melyek potenciális fertőzésforrások lehetnek. A hosszú, elágazó ágakat célszerű harmadolni, ezzel ösztönözve az új hajtások növekedését. Fontos, hogy szellős koronát alakítsunk ki, lehetővé téve a napfény és a levegő szabad áramlását a belső ágak között.

Körtefák gondozása

A körtefák metszése hasonló elveken alapul, mint az almafáké, de néhány sajátosságot figyelembe kell venni. Törekedjünk a fa természetes formájának megőrzésére, csak az elhalt vagy túlságosan sűrű ágakat távolítsuk el. A hosszú, elágazó ágakat óvatosan rövidítsük, ügyelve arra, hogy ne vágjuk túl rövidre őket, mivel a körtefák érzékenyen reagálhatnak a túlzott metszésre.

Őszibarackfák metszése

Az őszibarackfák rendszeres metszése kritikus fontosságú a gyümölcs minősége és mennyisége szempontjából. Érdemes évente elvégezni ezt a műveletet a bőséges termés érdekében. Az elágazásokat harmadoljuk, hogy új hajtások képződjenek. Különös figyelmet fordítsunk a legerősebb hajtások kiválasztására, mivel a gyümölcsök csak ezeken fejlődnek megfelelően. A gyengébb hajtásokat bátran távolítsuk el.

Szilvafák metszésének lépései

A szilvafák esetében kiemelten fontos az elhalt ágak eltávolítása a betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Az ágak rövidítése során legyünk óvatosak, ne vágjunk le túl sokat, mivel a szilvafa érzékeny lehet a túlzott metszésre.

Szőlő metszése ősszel

A szőlő őszi metszése is fontos része a kerti munkáknak. Először távolítsuk el a sérült vagy beteg szőlővesszőket. A szőlőt csak enyhén metsszük vissza, mivel a túlzott metszés negatívan befolyásolhatja a terméshozamot. Gondoskodjunk a szőlővesszők megfelelő támogatásáról, hogy a növények szellősen fejlődhessenek.

Minden fafaj esetében fontos, hogy figyelembe vegyük a természetes növekedési szokásokat és igényeket. A szakszerű őszi metszéssel nem csak gazdagabb termést érhetünk el, de hosszú távon egészségesebb fákat nevelhetünk.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, fa, gyümölcsfa, kert, kiskert, metszőolló, kertészkedés, metszés,