AGRYA kontra MVH - viták a támogatások körül

agrarszektor.hu
Amennyiben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tudja megvédeni álláspontját a Legfelsőbb Bíróságon a fiatal gazdák támogatási kérelmeinek újrapontozása ügyében, úgy veszélybe kerülhet a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A probléma kirobbantó oka, hogy tavaly nyáron az MVH új vezetése az összes 2009-ben benyújtott kérelmet újrapontozta, így több gazdának kellett lemondania már elnyert pályázati támogatásáról. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA szerint ez jogsértő, az MVH viszont cáfolja, hogy gondok lennének működése körül - számol be a Magyar Hírlap.

A bíróság határozata alapján az MVH utólag nem vonhatja vissza korábban megítélt támogatásait, az MVH közleményében viszont ez áll: "Hangsúlyozzuk, hogy a közigazgatási bíróságok ítélkezési gyakorlata messze nem tekinthető egységesnek. Az érintett fiatal gazdák ügyeinek túlnyomó többségében - amelyekben a bíróság a keresetnek helyt adva hatályon kívül helyezte az MVH döntését - az elmarasztalás indoka nem a jogszabálysértés, a jóhiszeműen szerzett jogok sérelme, hanem mindössze a meghozott elutasító határozatok formai hiányossága, az indokolás elégtelensége volt." A hivatal szerint tehát nem jogsértő, amit tettek, így ki is küszöbölhető.

Az AGRYA nem ért egyet: "Nagyon szomorú, ha az MVH pusztán technikai hiányosságnak tekinti, ha nem tudja kellő indokokkal alátámasztani döntéseit, s ami miatt a bíróság megsemmisíti vitatott határozatait. Egy állami szervtől, amely közhatalmat gyakorol, minimálisan elvárható, hogy a törvény kötelező szabályainak megfelelve, tételesen indokolja a döntését. Sajnos ennek az elvárásnak az MVH a bírósági ítéletek alapján nem felel meg. Ez is megerősíti korábbi véleményünket, hogy a hivatal jogalkalmazói tevékenysége sérti a jogbiztonságot és az állami szervek működésével kapcsolatos közbizalmat" - mondta lapunknak Mikula Lajos, az AGRYA elnöke.

"Az érintett fiatal gazdáknak ki kell fizetni a fejenként járó negyvenezer eurós támogatást, ha tetszik ez az MVH-nak, ha nem" - fűzte hozzá a szervezet vezetője.

Összességében 780 millió forintnak megfelelő támogatásról van szó.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06