SAJTÓKÖZLEMÉNY: Kedvezőbb a termékdíj a gazdáknak - állítja a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
2012. január elsejétől jelentősen megváltozott a környezetvédelmi termékdíj törvény. Azok a mezőgazdasági termelők, akik korábban csak a termékeik csomagolása révén voltak kötelezettek, számukra a változás nagyon kedvező, a termékdíj kötelezettség megszűnését jelenti - hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara legújabb közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új törvény általános szabálya szerint nem az fizeti a környezetvédelmi termékdíjat, aki csomagol, hanem a termékdíj kötelezettség a környezetvédelmi termékdíj köteles csomagolószer első belföldi forgalomba hozóját, vagy első saját célú felhasználóját terheli. Ez azt jelenti, hogy a forgalmazók, kereskedők és a gyártók bevallják és megfizetik a termékdíjat, így a csomagolószer felhasználóját - mint a mezőgazdasági termelőket is - nem érinti a kötelezettség, és mentesülnek az adminisztrációs terhek alól.

Új szabályok szerint alakult a termékdíj átalány rendszere is - figyelmeztet az Agrárkamara. Az átalánykötelezettséget a termelő az előzőekben írt általános szabályoktól eltérően választhatja, de csak akkor, ha a kereskedőtől, vagy a gyártótól megvásárolt csomagolószert saját maga csomagolás előállítására, vagy a csomagolószert újrahasználható csomagolóeszközként használja fel. Az átalány kötelezettség választásáról külön nyilatkoznia kell a termelőnek már akkor, amikor a környezetvédelmi termékdíj köteles csomagolószert megvásárolja. Ha a mezőgazdasági termelő nem végez ilyen tevékenységet és nem él nyilatkozattétellel a kereskedő, vagy a gyártó felé, kötelezettsége a csomagolószer felhasználásából eredően nem keletkezik.

Milyen tennivalói maradtak a mezőgazdasági termelőknek 2012-ben a környezetvédelmi termékdíj köteles csomagolószer használatával kapcsolatban?
Először is nagyon fontos, hogy 2012. március 31-ig meg kell fizetni a termékdíjat azoknak a termelőknek, akik 2011-évben a termékdíj átalány hatálya alá tartoztak, mert ez még az előző évi kötelezettség pénzügyi rendezését jelenti. Ha 2011-ben a gazdálkodó mezőgazdasági termelésből származó árbevétele nem haladta meg a 10 millió forintot, a termékdíj átalány összege 2000 forint, ha az árbevétel 10 és 50 millió forint között alakult, a fizetendő átalány összege 7000 forint - hívja fel a figyelmet az agrárköztestület.

Az új szabályok szerint 2012-re vonatkozóan a mezőgazdasági termelők többségének nincsenek kötelezettségei. Aki pedig nyilatkozat alapján választja 2012-ben az átalányfizetési kötelezettséget, annak 2012. április 20-ig kell a bejelentkezési kötelezettségét megtenni a NAV vámszervhez - hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara.

További információk a Magyar Agrárkamara honlapján találhatók.
(http://www.agrarkamara.hu/Jogszabályokpályázatok/Környezetvédelmitermékdíj.aspx)

Forrás: MA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06