Gödöllőn folytatódik a K&H agrárfinanszírozási rendezvénysorozata

agrarszektor.hu
A hazai vállalkozásoknak szóló K&H üzleti tippek rendezvénysorozata idén folytatódik. A gödöllői rendezvényen a Baromfi Termék Tanács és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége tájékoztatta a helyi mezőgazdasági vállalkozásokat az agrárium aktualitásairól, emellett a K&H szakemberei hasznos tanácsokat nyújtottak az ágazat finanszírozási lehetőségeiről és a nyersanyagpiaci kockázatok mérséklésével kapcsolatban.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A K&H Bank hazai vállalkozásoknak szóló nagysikerű rendezvénysorozata, a K&H üzleti tippek idén is folytatódik. "Habár a tavalyi aszályos időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak, és a korábbi évektől kisebb mértékben tudott hozzájárulni Magyarország gazdasági növekedéséhez, továbbra is úgy látjuk, hogy az agrárium a hazai gazdaság egyik legstabilabb hajtóerejét jelenti. Az agrárkonferencia megszervezésével az volt a célunk, hogy az agráriumban rejlő lehetőségeket a hazai kkv-k minél inkább megismerjék és kiaknázzák" - hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. A konferenciasorozat gödöllői rendezvényén az agrárgazdasági aktualitásokat, a szántóföldi növénytermesztés, a sertéstenyésztés jelenlegi helyzetét és a baromfi termékpálya lehetőségeit és kihívásait dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, valamint Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke mutatta be.

Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke bemutatta a hazai baromfiágazat lehetőségeit és kihívásait. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy bár a népességváltozással párhuzamosan a világ baromfihús igénye folyamatosan növekszik, a termelés növekedése csak egyes régiókban valósul meg dinamikusan, míg más régiókban, mint például az EU-ban, rendkívül lassú. Ennek oka főként a rendkívül szigorú állatjóléti, állategészségügyi és környezetvédelmi uniós előírások, amelyek gátját szabják a termelésbővítésnek és hatékonyságnak. Mindez a hazai baromfi ágazat számára, amelyben mintegy 2500 cég és vállalkozó tevékenykedik, közel 60.000 munkavállalónak biztosít megélhetést, a feldolgozott baromfitermékek értéke pedig több mint 800 Mrd forint termelési értéket képvisel, komoly kihívást jelent. A megoldást a termelési és vágási integráció fokozása és a keleti piacok felé történő export növelése jelentheti, a hazai növénytermesztés és állattenyésztés egyensúlyának helyreállítása mellett.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke a húságazat jelenlegi helyzetére, problémáira hívta fel a figyelmet. Miközben a legfontosabb alapanyag, az élősertés ára 2012-ben éves átlagban 18%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és az egyéb termelési költségek (bér, energia, szállítás, stb.) is érdemben növekedtek, a legfontosabb húsok illetve hústermékek fogyasztói árai 2012 decemberében csupán 10% körüli értékben voltak magasabbak, mint 2011 decemberében, amely már az időközben megvalósult áfa-növekedést is magába foglalja. A "húsfeldolgozás, hús és baromfihús készítmény gyártás" mérleg szerinti eredménye 2011-ben 7 Mrd Ft körüli veszteség volt, a fenti adatok fényében azonban 2012-re vonatkozóan sem várható jobb eredmény. Mindez az ágazat komoly versenyképességi problémáit mutatja, amely már a külkereskedelmi számokban is egyértelműen látszik, hiszen a hús import értékben és mennyiségben is fokozatosan emelkedik, miközben az exportban csupán az alapanyag (élősertés) tud növekedni, a feldolgozott termékek kivitele azonban mennyiségben csökken. Ezért a szakember az ágazat szerkezeti problémáira választ nyújtó, átfogó, horizontális intézkedéseket tart szükségesnek, emellett külön kiemelte az alapvető élelmiszerek, így a húsok és hústermékek áfa-csökkentésének szerepét az EU-ban átlagosnak tekinthető 10%-os szintre az ágazatot fenyegető feketegazdaság súlyának visszaszorítása miatt.

A K&H szakemberei bemutatták az agrárium finanszírozási lehetőségeit, az uniós és hazai támogatási rendszer működését, valamint az élelmiszeripar árfolyamkockázatának kezelési lehetőségeit. "A K&H, mint az ágazat fő finanszírozója fontosnak tartja, hogy az agrárvállalkozások a következő években a lehető legnagyobb mértékben részesüljenek az Európai Unió illetve a Magyar Állam által biztosított támogatásokból" - mondta el Tresó István. A mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásánál ezért figyelembe kell venni, hogy a különböző agrártevékenységek esetében a termelési ciklusok és ezzel összhangban a költségek, a bevételek képződése és a cash flow is egymástól jelentősen eltérő lehet. A finanszírozás emellett függ az igénybe vett állami támogatás mértékétől is, így a vállalkozások számára javasolt pénzügyi megoldások is eltérőek. A szakember hangsúlyozta a mezőgazdasági lízing alkalmazását, mivel az gyors és hatékony megoldást nyújt a felmerülő eszközigények finanszírozására, és kamattámogatás igénybevételére is lehetőséget nyújt.

A szakemberek felhívták a figyelmet a nyersanyagpiacok kockázatainak mérséklését szolgáló pénzügyi megoldásokra is. Mivel a forint árfolyamára nagymértékű ingadozás jellemző, valamint az árutőzsdei ügyletek esetén az árfolyamingadozások mértéke sokszorosa a devizapiacinak, ezért a mezőgazdasági vállalkozások számára ún. fedezeti stratégia alkalmazása javasolt, amellyel stabilizálhatók a költségek és bevételek, valamint csökkenthető a piaci árak alakulásától való függőség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?