Főszerepben a mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A Raiffeisen elemzői szerint Magyarország növekedési fordulat előtt áll, a kérdés csak az, mikor és milyen lendülettel indul majd be a gazdaság, ezért a Raiffeisen elemzői csapata a korábbi 0,5 százalékos GDP-csökkenésről 0 százalékra, azaz stagnálásra változtatta az idei évre szóló növekedési előrejelzését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Török Zoltán, a bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: ha például a mezőgazdaság egy átlagos évet érne el, és más tényezők is kedvezően alakulnak, akár 1 százalékos is lehetne a gazdasági növekedés.

Kiemelte: mindeközben alacsony lesz az infláció, várhatóan a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, ami lehetővé teszi az elmozdulást egy alacsonyabb szintű kamatkörnyezet felé.

Török Zoltán kifejtette: a tavalyi aszályos mezőgazdasági év a 2012-es 1,7 százalékos gazdasági visszaesésből mintegy 0,8 százalékot jelentett, ha idén egy átlagos év lenne az agrárgazdaságban, az akár 0,5 százalékkal növelné meg a gazdasági bővülést.

A vezető elemző szerint idén jól teljesíthet a feldolgozó ipar. Kifejtette: az autóipari cégek esetében a Mercedes 2013-ban több mint megduplázza az autók gyártását, a tavalyi 40 ezer darab gépkocsi után idén 100 ezer autó gyártását tervezik, és az Audi is jelentős gépkocsigyártást jelzett. A vezető elemző az elektronikai ipar esetében is bővülést vár az elmúlt években tapasztalt visszaesés után.

Török Zoltán úgy vélte: az alacsony infláció miatt a lakossági fogyasztás is erőre kaphat, a Raiffeisen elemzői egyébként egész évre 2,3 százalékos pénzromlási ütemet várnak. A végrehajtott 5,2 százalékos nyugdíjemelés jelentősen hozzájárulhat ahhoz is, hogy idén már pozitív tartományban legyen a hazai fogyasztás. Jó esély van a fogyasztás bővülésére, sőt arra is van remény, hogy ez az idei második negyedévben bekövetkezzen - mondta Török Zoltán.

Ez évre és jövőre is 3 százalék alatti pénzromlást valószínűsítenek a Raiffeisen szakértői, az alacsony inflációs környezet miatt az idei év végére akár 4 százalék alá, 3,75 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat - mondta. Reális az, hogy idén is sikerül a GDP-hez mérten a 3 százalék alatti államháztartási hiányt elérni - fűzte hozzá Török Zoltán.

Keszeg Ádám elemző arról szólt, hogy az eurózóna gazdasági kilábalásában egyelőre nincs lendület, miközben folytatódik a válságkezelés újabb gócpontokkal. Kiemelte: Olaszországban változatlanul "ingoványos" a politikai helyzet, de terítéken vannak Szlovénia problémái is.

Kifejtette: Szlovénia esetében a bankrendszerrel komoly gondok vannak, súlyos bankválság bontakozhat ki, a nem teljesítő hitelek aránya a kintlévőségekhez mérten eléri a 20 százalékot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03