Súlyos tiltások az uniós növényvédőszer-szabályozásban - Interjú Pecze Rozáliával

agrarszektor.hu
A neonikotinoid hatóanyagok betiltásának komoly kockázatai vannak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Pecze Rozáliát, a Syngenta fejlesztési vezetőjét kérdeztük az Európai Unió növényvédőszerekkel kapcsolatos új szabályozásáról.

Idén januárban a növényvédőszer-engedélyező szakbizottság javaslatára az Európai Bizottság betiltotta a növényvédőszerekben használatos neonikotinoid hatóanyagokat. Az új szabályozás leginkább a csávázószereket érinti, amelyek környezetvédelmi szempontból a legbiztonságosabb termékek, ezért is tartja meglepőnek a döntést a szakember. "Ez váratlan és súlyos tiltás, egyik napról a másikra történt, és a teljeskörű használatot korlátozza. A három érintett cég az eljárásrend miatt megtámadta ezt a döntést, most várjuk, hogy milyen fejlemények lesznek" - kommentálja a történteket Pecze.

"A növényvédőszer-szabályozások az Európai Unióban egy újabb lépcsőhöz érkeznek, 2017-2018-ban várhatóan megharmadolódik a növényvédőszer-hatóanyagok száma, ami nagy veszélyt jelent majd a növényvédelemi technológiák tarthatóságára, és a növényvédelem hatékonyságának a fenntarthatóságára" - fejtette ki a szakember. Az új szabályozásnak számos kockázata van: a növényvédelem nem lesz elég hatékony, a termés minősége és mennyisége csökkenhet, ugyanakkor éppen az ellenkezőjét érheti el, mint amit megcéloz, mert a rezisztencia egyes termékek ellen jobban kialakulhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?