Miért jó a fémzárolt vetőmag?

agrarszektor.hu
A fémzárolt vetőmag vetése termésbiztonságot és többlettermést eredményez. A nyomon követhetőség és a kiegyensúlyozott, piacképes termelés fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A piacképes minőségi árualap előállításának, és a nyomon követhetőség biztosításának egyik fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A fémzárolt vetőmag szennyeződésektől, káros gyommagoktól mentes. Használatával biztosra vehető, hogy az elvetett vetőmag a vetőmag-minősítő bizonyítványon garantált mértékben csírázik, ezért használata termésbiztonságot, többlettermést eredményez. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket.

A nem fémzárolt, az árutermesztésből meghagyott és visszavetett mag használata többlet-munkaráfordítást, minőségvesztést, többletköltséget jelent. A magban előforduló kórokozók és gyommagvak miatt pedig megemelkedett növényvédelmi kockázatot és költségeket eredményezhet - hangsúlyozza közleményében a Nébih.

A hivatal szerint a hazai növénytermesztők érdeke is, hogy a megtermelt többlet termény biztonságosan értékesíthető legyen az unió, és a harmadik országok piacain is. A megtermelt árualappal szemben a minőség általános elvárás mindenhol a világon. Kizárólag egészséges vetőmag használatakor van lehetőség arra, hogy kevesebb vetőmag felhasználásával a növények egyenletesen, hiánymentesen keljenek, és a jól fejlődő, kiegyenlített növényállományból magas terméshozamot tudjanak elérni.

A vetőmag felhasználással kapcsolatos jogi szabályozás betartása a vetőmag-előállítók és -forgalmazók, illetve a vetőmagot felhasználók számára is kötelező. A fajtalistákon szereplő növényfajták szaporítóanyagát forgalomba hozatal céljára előállítani, forgalomba hozni, továbbszaporítani, árutermesztésre felhasználni hivatalosan fémzárolt állapotban lehet.

Az ennek ellentmondó magatartás illegális vetőmag-kereskedelemnek minősül. Nem számít ugyanakkor fekete vetőmagforgalomnak, ha valaki fémzárolt vetőmagból származó árutermesztésből fog saját magának magot vetési célra, és azt saját gazdaságában felhasználja. A vetőmag értékesítése azonban csak fémzárolt állapotban történhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?