Nagy lehet a kár, ha várunk a védekezéssel

agrarszektor.hu
A szőlőtermesztőknek már most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét okozó, és fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen. A vektor elleni védekezés minden szaporítóanyag előállító, valamint a fitoplazma fertőzéssel érintett, hatóságilag körülhatárolt területen kötelező, a termő ültetvényeken pedig erősen ajánlott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megyei kormányhivatalok közelmúltbrli kutatása kimutatta, hogy Magyarország több szőlőtermő területén megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L3-as fokozatú lárvája. A rendkívül veszélyes kórokozót terjesztő rovar lárváit ebben és a következő L4-es fejlődési szakaszukban a legcélszerűbb elpusztítani. Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül az azt követő időszakra esik - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívásában.

A vektor elleni védekezést, a kabócák előfordulásától függetlenül kötelező végrehajtani a Magyarországon fellelhető valamennyi szaporítóanyag-előállító területen, így a törzsültetvényekben és faiskolákban, illetve a fitoplazma fertőzés miatt hatóságilag körülhatárolt területeken. Azokban a termő ültetvényekben, ahol az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, a nagyobb fertőzésveszély miatt kifejezetten ajánlott az előzetes óvintézkedéseket megtenni.

A védekezésre többféle rovarölő szer alkalmazható, ilyenek például a tiametoxam, a lambda-cihalotrin, a deltametrin, a béta-ciflutrin, a klórpirifosz-metil, és a klórpirifosz hatóanyagú permetező szerek - derül ki a Nébih közleményéből. A védekezés ütemezését online károsító monitoring rendszer és térkép segíti, amelyen naprakészen elérhetőek az egyes lárvafokozatok észlelésének helyei. Ezzel egyidejűleg érdemes kijuttatni az ültetvényre a szőlőperonoszpóra és a szőlőlisztharmat fertőzését megakadályozó növényvédő szereket is - áll a NÉBIH tájékoztatójában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?