Őszi időjárást hoz magával a szeptember

agrarszektor.hu
Általános tapasztalat, hogy az időjárás augusztus 20-a után kezdi megmutatni az elkerülhetetlen ősz közeledtét, amit a hőmérsékleti adatok sok éves átlaga is alátámaszt. Az idei évben azonban úgy tűnik, hogy a meteorológiai ősz első napja lesz az utolsó, igazi nyáriasnak mondható nap, utána pedig valóban ősziesre fordul az idő. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban komoly esélyek vannak arra, hogy a "vénasszonyok nyara" még szeptemberben visszavarázsolja a nyár végi hangulatot, de erre a következő egy hétben egyelőre nincs komoly esély.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hét első felére egyre melegedő, napos száraz időjárás volt jellemző, ami a nyár utolsó hetére igazi strandidőt hozott, ugyanakkor az aszályos területek nagyságát tovább növelte ez a csapadékhiány. 

A hőmérséklet pénteken még igazi nyárias időjárást idéz, majd szombattól folyamatosan visszaesik, és a jövő héten már 20 fok környékén alakulnak a maximumok.

A légmozgás a hét végén már gyakran megélénkül országszerte, és a jövő hét elején már több helyen lehetnek majd erős széllökések is - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350-1430 foknap körül, az ország déli részén pedig 1400-1480 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, és foltokban megfigyelhetők már olyan területek, ahol tovább csökkent a zöldtömeg nagysága.

A folytatásban csütörtökön és pénteken napközben még a csendes, napos, csapadékmentes időjárás lesz a jellemző, majd péntek este egy frontrendszer éri el az országunkat nyugat felől, ami egy nagyobb felhőzetet hoz magával, és ismétlődő csapadékhullásra kell számítanunk.

A met.hu szerint péntek este nyugaton, szombaton az országban mindenhol, de csak szórványos jelleggel, vasárnap pedig az egész ország területén számíthatunk csapadékhullásra. Az ilyen típusú rendszereknek a nagy változékonyság a sajátja, ezért a csapadékok alakulásáról érdemes lesz folyamatosan tájékozódni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02