Egyre melegebb idő segíti a betakarítást és a szüretet

agrarszektor.hu
Hétfőig csak elszórtan várható az országban zápor, zivatar, viszont több órás napütés és egyre melegebb idő valósíznű. Vasárnap és hétfőn is többfelé 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, kedden azonban már markáns frontrendszer érkezhet. Ideális idő várható tehát a magágykészítéshez, a betakarításhoz és a szürethez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az országban elszórtan hétfőtől minden nap, csütörtökön azonban már sokfelé fordult elő csapadék. Jelentős mennyiség azonban csak a délnyugati határszélen hullott. A talaj felső rétege az ország nagyobb részén még a hét végi csapadék hatására nedves, de a mélyebb rétegekben továbbra is vízhiány van - írja a met.hu.

A következő napokban az időnkénti felhősebb időszakok és területek mellett jócskán lesz napsütés is. Szombaton és hétfőn elszórtan valószínű zápor, zivatar, de nagyobb mennyiségű, tartós csapadék nem várható. A hőmérséklet emelkedik majd, vasárnap és hétfőn 30 fok fölötti maximumok is várhatók.

Kedden valószínű egy markáns fontrendszer, és már sokfelé várható majd zápor, zivatar. Szombattól feltámad a délies szél, aztán kedden északnyugatira fordul és helyenként viharossá fokozódik. A levegő páratartalma éjszakánként sokfelé 80 százalék felé emelkedik, napközben azonban országszerte 50 százalék alá csökken.

A talaj hőmérséklete a jelenlegi 20 fok körüli értékről kissé emelkedik, majd keddtől csökken.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel számítva április 1-től északon 1300, délkeleten 1500 foknap körüli hőösszeg gyűlt össze. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és főleg a délnyugati országrészben a tavalyi értéket is meghaladóan járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképe szerint egyre kevésbé "zöld" az ország.

Beérett a napraforgó, sokfelé már a kukorica is, és vannak területek, ahol a repcemag is a földben van.

Ezek a részek barnás színnel jelentkeznek. A gyümölcsösökben is csökken a fotoszintetizáló zöld tömeg mennyisége. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb csökkenés a Dunántúl keleti felén és az Észak-Alföldön következett be. Ez részben a korábban vázolt fenológiai folyamatoknak, részben az átlagosnál kevesebb csapadéknak a számlájára írható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?