Szárazabb idő kedvez majd a mezőgazdasági munkáknak

agrarszektor.hu
Napok óta hatással van az időjárásunkra egy légörvény, amely most lassan nyugat, északnyugat felé távozik térségünkből, illetve jelentősen veszít erejéből. A hét nagy részében egy Észak-Európa fölött elhelyezkedő, nagy kiterjedésű anticiklon alakítja majd időjárásunkat. Ezért szárazabb, eleinte kicsit melegebb időben lesz részünk, bár a hét második felében ismét lehűlés veszi kezdetét. A permetezésnek a héten kedvez majd a szélcsendes idő, és a mezőgazdasági munkákat is szárazabb időben lehet majd folytatni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy hétben a Dunántúl legdélebbi részének kivételével országosan bőséges csapadék hullott, jellemzően 20 és 50 milliméter közötti mennyiség, és ezúttal a korábban száraz Tiszántúlon is 40 milliméter körüli mennyiség esett. A hét első fele a Dunántúlon, míg második fele a keleti országrészben volt csapadékosabb. Az elmúlt 30 nap csapadékösszegeit nézve, kevés foltszerű kivételtől eltekintve országszerte jóval több esett a sokéves átlagnál. Ebből adódóan a talaj felső 20 centiméteres rétege mindenütt nedves, a felszínen sáros, de a középső talajrétegek is átnedvesedtek a középső országrészben. A Dunántúl nagy részén, Zala és Vas megyében pedig, ahol a legtöbb eső esett, a mélyebb talajrétegek is nedvesek.

A következő napokban is a Nyugat-Dunántúlon várható leginkább csapadék, ott foltokban belvizes területek is megjelenhetnek, de az ország nagy részén a talaj száradására lehet számítani

- írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét első felében több felhőre lehet számítani, ekkor napos, és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak, majd csütörtöktől több lesz a napsütés, amit főként fátyolfelhők zavarnak majd.

Az elmúlt két héthez képest jelentősen szárazabb időre van kilátás, az ország nagy részén csak elszórtan fordul elő kisebb eső, zápor a hét első felében.

A Dunántúl nyugati részén valószínű több eső, de a jelenlegi számítások szerint ott is 5 milliméter alatt marad a csapadék mennyisége. Csütörtöktől szombatig mindenütt száraz idő várható. A szél a legtöbb helyen a héten nem segíti a talaj felszáradását, csak helyenként várhatók élénk széllökések főként kedden. Többnyire szélcsendes idő kedvez majd a permetezést tervezőknek.

A hőmérséklet, ami az elmúlt napokban elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől a hét közepéig kissé emelkedik majd.

Szerdán, a legtöbb helyen a hőmérséklet kevéssel meghaladja a 20 fokot a legmelegebb órákban, majd csütörtöktől lassan ismét hűlni kezd, és a hét végén 15-18 fok körüli értékekre kell számítani.

A hajnali minimumok is kezdetben még 10 fok körül, majd a hét második felében jellemzően 5 és 9 fok között alakulnak. A hétvégén azonban a fagyzugos, a környezetüknél alacsonyabban fekvő helyeken, a talajfelszínen akár 0 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02