Brüsszel megvédi a makói zöldséget

agrarszektor.hu
Jóváhagyta az Európai Unió, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (ofj) lehessen ellátni. A területi lehatárolás az eredetvédelem alapvető része, így csak a meghatározott településeken termesztett növények kaphatják meg a makói petrezselyemgyökér elnevezést. Az elnevezés alkalmazásának feltétele a meghatározott gyártási technológia használata is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban hagyta jóvá az Európai Unió, hogy a makói petrezselyemgyökeret oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lehessen ellátni. Az elnevezést azok a termékek viselhetik, amelyeket Makó, Csanádpalota, Apátfalva, Ambrózfalva, Csanádalberti, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, és Pitvaros települések közigazgatási határain belül termelnek.

A bejegyzett elnevezést viselő termékek megjelöléséhez használt egyedi címkéket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) makói szervezete, a Csanád és Térsége Gazdakör adja ki. Fel kell tüntetni rajtuk a "makói petrezselyemgyökér" szóösszetételt és a megfelelő regisztrációs számot - közölte az Európai Bizottság.

A termékelőállítás területi lehatárolása az eredetvédelem alapvető része.

A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termékek megjelölésére használnak, amelyeknek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg e földrajzi származásnak tulajdonítható.

A "makói petrezselyemgyökér" védett nevet csak akkor lehet használni, ha a termék teljes mértékben megfelel a termékleírásban megállapított technológiai, minőségi és érzékszervi követelményeknek. Nem használhatók azok a védett névre utaló megnevezések, amelyek az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03