Megtizedelte a termést az aszály Argentínában

agrarszektor.hu
Argentína és Brazília időjárása eltérően alakult a szezonban, az argentínok hosszan eltartó szárazsággal szembesültek. A várható betakarítási eredmények minden korábbi becslést alulmúlnak. A brazilok szerencsésebben jártak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brazíliában a végéhez közeledik a szójabetakarítás. 35 millió hektáron arathatják le a fehérjenövényt, várhatóanátlagosan 3,29 tonnát hektáronként, tehát összesen 115  millió tonnás termésre számítanak. A tavalyihoz mérten 1 százalékos növekedés mindenkori rekordot jelent az ország szójatermelésében.


A kukoricát 17,1 millió hektáron termelték, a betakarítás még javában zajlik. A jelenlegi adatok alapján 5,38 tonnás átlaghozamok várhatók, ami 4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi eredményhez mérten. Összeségében 92 millió tonárra számítanak a terményből a brazilok, ami 7 százalékos csökkkenést jelent 2017-hez képest. Közben elkezdődött a másodvetésű kukorica vetése is. Ahol a szóját követi a vetésforgóban, ott a megcsúszó betakarítási munkák nehezítik a vetőmag időbeli földbe kerülését, ami a várható hozam csökkennését vetíti előre a másodvetésű állományokban. Ezeket júniustól szeptemberig vágják majd Brazíliában.

Argentínában 5 millió hektárról 6,6 tonnás átlagtermést várnak kukoricából, ami a korábban jósoltnál kisebb, összesen 33 millió tonnás termést eredményezhet az országban. Bár a termőterület 2 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, a szárazság a termés ötödét elvitte, így 20 százalékkal maradhat el a végeredmény a 2017. évihez képest.

Szóját 17,5 millió hektáron vetettek, átlagtermése 27 százalékkal múlta alul a tavalyi évit, hektáronként 2,29 tonnát várnak. Az össztermés 40 millió tonna körül várható, ami 31 százalékos csökkenést jelent 2017-hez képest, és az USDA korábbi becsléseit is jelentősen alulmúlja.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?