Elszabadult terményárak - Mire számíthatunk betakarításkor?

agrarszektor.hu
Megindultak a búzaárak felfelé - 10 nap alatt 10 eurós a növekedés. Kilőtt a jegyzés a párizsi tőzsdén, a MATIF-on. Hova juthatunk, meddig mehetünk felfelé? Legyünk mégis óvatosak. Korántsem biztos, hogy amit most látunk, így is marad.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jöttek a hírek 10 napja, hogy kevesebb lesz a búza, még az oroszoknál is baj van. Szárazság tombol az USA-ban és Kanadában, az ausztrál termés is kérdéses. Elindult hát a piaci ár felfelé, és veszik a búzát folyamatosan. A MATIF-on a decemberi jegyzés tíz napja még 172,5 euró/tonna volt, most pedig közelítjük a 185 eurós tonnánkénti értéket. 2017. június végén is ezen a szinten jártunk, onnan egészen elszaladt az ár 194 euróig - szintén 10 nap alatt -, majd elindult visszafelé. Végül augusztus végén állt meg a tonnánkénti 171 eurónál, és aztán egészen mostanáig a 170-175 euró körül maradt.

"Deja vu" - már láttam!

Egyszóval ismerős a helyzet. Egy éve is a csökkenő terméskilátások, romló kínálati oldal volt a meghatározó a hírekben, és ez indította el az áremelkedést. Aztán júliusban minden jóra fordult. Az orosz búzatermés a májusi 67 millió tonnás előrejelzésről 72 millió tonnára, majd szeptemberre 81 millió tonnára javult.

Az ehhez hasonló helyzetek nagy károkat tudnak okozni. A gazda kivár az értékesítéssel, mondván, lesz az ár még jobb is. Pedig a tényleges betakarítási adatok és árszintek azok, amelyek megalapozzák az év további áralakulását. Ha a kereslet nem tartós, vagy olyan tényezők merülnek fel, mint tavaly az orosz termés növekedése, úgy könnyen le lehet csúszni a jó árakról. A határidős értékesítés viszont lehetőséget ad arra, hogy a tárolási kapacitásainkat kihasználva a bevételek érkezését és nagyságát időzíteni tudjuk.

Ami biztos: mind a búzánál, mind a kukoricánál a 2018/19-es szezonban az előrejelzések csökkenő terméssel és alig csökkenő felhasználással számolnak. Ez a készletek apadását hozza magával, ami önmagában is áremelő tényező, de ennek mértékét vagy a tartósságát nem ismerjük, hiszen az aratás még messze van. Ha a várható termés ismeretében a kialakult ár már nyereséggel is kecsegtet, akkor nem célszerű kivárni. A határidős eladás jó lehetőséget ad arra, hogy ha megvan az az árnövekmény, ami a költségeket fedezi, akkor rögzítsük az árat és a szállítás időpontját.

Meddig várjak? Számoljunk!

Nézzük meg egy konkrét példán, meddig érdemes várni. Ha a búza jegyzése Párizsban szeptemberre 181 euró/tonna, ésmárciusra 187 euró/tonna, akkor ez azt jelenti, hogy 6 hónapra havi 1 euró árnövekedést ítél a piac jogosnak. Ez az az összeg, aminek fedeznie kell a tárolást, árukezelést és természetesen a finanszírozást is. Ha ezt a számtant áttesszük forintra és a hazai árakhoz igazítjuk, akkor azt látjuk, hogy az új termésű malmi búza vételi ajánlati árszintje 43 ezer és 45 ezer forint között van tonnánként - helytől és paritástól függően. Az itthoni havi árnövekmény kb. 300-400 Ft/t, tehát 6 hónapra számolhatunk 1800-2400 forint többlettel tonnánként. Vagyis a betakarításkori árral szemben reálisan 44.800-47.400 forintos árat tudunk elérni márciusban.

A határidős eladás egyik fontos feltétele, hogy meg is kössük a szerződést. Ne csak "gondoljuk", hogy majd márciusban eladjuk a készletet, hanem döntsük is el, és tegyük meg. Természetesen nem kell minden tételt előre lekötni. A vevők nem csak egyszer vásárolnak egy évben, és magunknak is érdemes mozgásteret hagyni az értékesítésben. Az árnövekedés sem törvényszerű a tárolás során. A tavalyi év tapasztalata volt az is, hogy a kukorica exportára már júliusban is 150 euró volt tonnánként, és ez az ár változatlan maradt egészen áprilisig. Ha a forint árfolyama nem változott volna közben, más lenne most a kukorica ára is…

Egyszóval, ha azt látjuk, van már a munkánknak eredménye, becsüljük meg, és adjuk el, kössük le legalább a termény egy részét. Spekuláljon az, akinek a kombájnon vagy a tárolón nincs ott a bank széljegye…

Bidló Gábor, terménypiaci elemző
Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?