Sokat drágult a népszerű műtrágya

agrarszektor.hu
Kissé nyílt az agrárolló. A vetőmagok ugyan olcsóbbak voltak, a szuper-foszfát és a MAS viszont sokat drágult a tavalyi évkezdéshez képest. Utóbbi a legnépszerűbb műtrágya a magyar földeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt jelentkezett 2018 első negyedévében - áll az AKI statisztikai jelentésében. A teljes műtrágyaforgalom bő felét,az egykomponensű nitrogénműtrágya-értékesítés 60 százalékát a MAS tette ki, 246 ezer tonnát adtak el belőle. A második legnépszerűbb termék, az ammónium-nitrát (34 ezer tonna) a teljes műtrágya-értékesítés 7 százalékát fedte le 2018 első negyedévében. A legnépszerűbb összetétel az NPK 15-15-15-ös 16,8 ezer tonnás mennyisége az összetett műtrágyák értékesítésének negyedét tette ki. Jelentős mennyiség fogyott az NPK 8-24-24 (9 ezer tonna) műtrágyából, ami az összetett műtrágyák teljes eladásában mintegy 15 százalékos részsedést ért el.

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 1,3 százalékkal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje 2 százalékkal emelkedett az év első négy hónapjában 2017 azonos időszakához viszonyítva. Az energia ára 0,5 százalékkal, a növényvédő szerek ára 2 százalékkal nőtt. A vetőmagárak 5,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, míg a takarmányfélék 2,4 százalékkal drágultak. A fontosabb műtrágyák közül csak az NPK 15-15-15 átlagára maradt azonos szinten, a többi termék ára emelkedett: a szuperfoszfáté 9, a mészammon-salétromé (MAS) 7, a kálium-kloridé 3, a monoammónium-foszfáté (MAP) 1 százalékkal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?