Öreg kombájn, nem vén kombájn - Így dolgozik a Weremczuk a fekete ribizliben (videó)

Agrárszektor
A Nógrád megyei Berkenye nem véletlenül kapta ezt a nevet: a Börzsöny aljában a környezeti adottságok leginkább a ribizli, málna, szeder és berkenye termesztésének kedveznek. Ebben a festői falucskában él és dolgozik a Molnár-család apraja-nagyja. A fekete ribizli betakarításával voltak éppen elfoglalva, amikor odaértünk. A bogyósgyümölcs-termesztés szépségeibe és nehézségeibe pillanthatott be az agrárszektor.hu csapata.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A térség dimbes-dombos, festői szépségű tájairól régebben száz tonnaszámra hordták a gazdák a Duna-kanyarban fekvő Szobra a szörpnek valót. De hol van már a Szobi szörp? A bogyósok piacát alapvetően a lengyel termés határozza meg, hatékonyságban nem tudunk versenyezni velük. Ennek klimatikus és gépesítési okai vannak. A klímát nem kell magyaráznunk, túl forró ezeknek az alapvetően erdei gyümölcsöknek. A gépesítési gondok pedig a kis termőterületből fakadnak: kevés hazai forgalmazó tart a kínálatában ribizlikombájnt (de ilyen például a miskolci Szal-Agro Kft.). A kis kínálat hátulütője az is, hogy nagyon nehéz piacot találni az áru számára, hiszen a feldolgozóipar a nagyobb, homogénebb tételeket keresi.

Fekete ribizli: szörpnek, bornak, lekvárnak

Berkenyének van egy TÉSZ-e, amelyik korszerű hűtőházzal rendelkezik. Molnárék részben ide, részint magánszemélyeknek értékesítik a termést. "A fekete ribizlit például viszik szörpnek, bornak, lekvárnak is. Mióta a fiam, Gábor, beszállt a termelésbe, sokkal könnyebben megy a dolog. Az interneten keresztül érkezik hozzánk a legtöbb a vevő. És persze ő beszélt rá minket a kertészeti pályázatra is" - meséli a család nagyasszonya, Katalin. A megrendelés volumenétől függően 250-400 forintért adnak át egy kilogramm ribizlit, a szedret pedig 800-1000 forintért vihetik el a vásárlók. A nagyszámú vevő miatt a betakarítás időzítése és az értékesítés megszervezése több munkába kerül, de Molnárék szerint megéri. Most, hogy már van saját kombájnjuk, fel tudják vállalni ezt a macerát a többletbevétel fejében.

Molnár Gábor családi gazda

Fekete és piros ribizli, szeder és fekete berkenye - ezek a gyümölcsök szerepelnek a Molnár-család termékpalettáján. Hosszú éveken át küzdöttek a gépesítési problémákkal, hiszen a növények ápolása és a termés betakarítása sem megy már nélkülük. 10 hektárt nem lehet kézzel végigmetszeni, végigkapálni, legalább a munka oroszlánrészét géppel kell elvégezni, amit eddig jórészt a szövetkezet biztosított. A bérgép azonban akkor jön, amikor máshol már végzett, ha nem akadályozza éppen egy eső vagy egy meghibásodás. "Szerencsére sikeresen pályáztunk oldalazó kapára, talajmaróra, permetezőre. A ribizlikombájnt viszont használtan kellett beszerezni. Megvan már vagy 16 éves, az első lengyel Weremczuk kombájnok egyike lehet…" - mosolyodik el Gábor. Van mit javítgatni a gépen, nagy szerencse, hogy édesapja, István igazi ezermester!

Molnár István 72 évesen is aktív - akárcsak az öreg gépek

A 72 éves családfő most a kombájnt húzó öreg UTB traktoron ül, míg fia a ribizlis ládákat töltögeti hátul. A hitelből vett, 85 lóerős, vadonatúj Kubota eközben otthon pihen, az ő dolga az ültetvény ápolása: a talajmunka, a kaszálás és a növényvédelem. Apropó növényvédelem: mióta a család elszánta magát a pályázásra, növényvédő szaktanácsadót is foglalkoztatnia kell. Most derült ki számukra, hogy ez mennyire hasznos. Az ültetvény dús, haragoszöld levélzete hirdeti a jó kondíciót: sem tápelemekben nem szenvedett hiányt, sem kórokozók, kártevők nem tettek benne kárt, holott a levélsodró molyok lárvái idén igazán az elemükben voltak. "Ezek a kis "kukacok" szinte láthatatlanok, csak a gép oldalán látom, hogy megjelentek a táblában. Ha nem avatkozunk be azonnal, pár nap alatt óriási rágási kárt okozhatnak. Lánczi Tivadar, a növényorvosunk igazi kincs. Úgy védekeztünk és úgy adagoltuk a lombtrágyákat, ahogy mondta, de meg is lett az eredménye! Másképp ezt a kéthónapos aszályt és kártevőinváziót nem tudták volna ilyen jól átvészelni a növények" - bizonygatja Gábor.

A termés idén egy héttel hamarabb ért meg, mint máskor. A vadkár ugyan most is jelentős volt a télen, de tavaszi fagy elmaradt. A szezon többi részét pedig jól kézben tartotta a növényorvos. Amint a sor végére ér a Weremczuk, Molnár Gábor sommázza az eredményt: szűk 3 tonna fekete ribizli várható egy hektárról, mivel a terület egy részén még túl fiatal az ültetvény a csúcshozamhoz. Molnárék nem panaszkodnak sem a mennyiségére, sem a minőségére. De hogy mennyibe került egy hektárnyi ribizli megtermelése, abba inkább bele se mernek gondolni…

Így dolgozik a jó öreg Weremczuk a fekete ribizliben:

NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?