Kukorica: Jó lesz az ára, de a Fekete-tenger mindig hajózhatóbb, mint a Duna

agrarszektor.hu
Izgalmas két hét van mögöttünk a terménypiacokon, szinte minden nap hozott valami újat. A kalászosok betakarítása végéhez ér, hamarosan sorra kerülnek a napraforgó és a kukorica. Vajon kialakulhat egy hasonló helyzet, mint amilyen a júliusi rally volt a búzapiacon?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európára koncentrálódtak a legutóbbi hírek. Volt köztük jó is, rossz is, de a lényegi mozgást a félreértelmezhető pletyka eredményezte. Elterjedt, hogy Ukrajnában korlátozni akarja a kormányzat a búzaexportot, ezzel csökkentve a kínálatot - fel is mentek az árak. A következő hasonló hír Oroszországról szólt, de onnan már gyorsabb volt a cáfolat: semmi nem indokolja a kivitel visszafogását. Ezek a hírek feszültebbé tették a piacot, az eredményt jól mutatja a barchart.com ábrája a párizsi tőzsdei árak alakulásáról. (Fekete vonallal jelölve a búza, a zöld vonallal a kukorica jegyzése.) Klasszikus kép: felfutás után csökkenés, majd megint megpróbálja a piac az erősödést, de aztán ellaposodik az ár.

Mi lesz a kukoricával?

Ez az, ami minket nagyon érint. Több szempontból is érdekes a helyzet. Európában a termés mennyiségét eddig 61,34 millió tonnára várja a Strategie Grains (független termésbecsléssel és elemzésekkel foglalkozó szakértők), ami jó, mert ez több mint a tavalyi 59,42 millió tonna. De ha szétbontjuk, hol és mennyi termés várható, már árnyaltabb a kép. Romániában +1 millió tonna, Bulgáriában +800 ezer tonna, Horvátországban +500 ezer tonna, Szlovákiában +300 ezer tonna a várt termés. Magyarországról még a "régi" vetésterülettel számolnak, nem csökkentették 1040 ezer hektárról 898 ezer hektárra a területet, eszerint nálunk is 1,1 millió tonnával nagyobb lehet a termés. Olaszországban szintén 1 millió tonnával jobb eredményeket várnak, mint amit tavaly realizáltak.

Ez a kínálati oldalon már több mint a Strategie Grains 2 millió tonnás plussza, tehát az előre jelzett maximumok nem fognak mindenhol megvalósulni. Azt már láttuk az elmúlt hetekben, hogy Franciaországban és Németországban jelentős aszály van, ami a kukorica-terméselőrejelzésben is megjelenik.

A francia termés 2 millió, a német közel 1 millió tonnával lesz kisebb, mint 2017-ben.

Számunkra ez azt jelenti, hogy más irányú exportra kell készülnünk, a déli értékesítés kevésbé fog működni. Irány tehát Németország és Hollandia, hiszen náluk lesz nagyobb az importigény: előbbinél 2 millió tonnával nagyobb, 4,4 millió tonnás, utóbbinál 6,3 millió tonnát elérő behozandó mennyiséget becsülnek.

Sok helyen már ennyi zöld sincs az állományban: nagy az aszály nálunk is

Igen ám, de a hajós szállítás egyszerűbb, koncentráltabb és jobban fel is van rá készülve az infrastruktúra. A fekete-tengeri kikötőkből induló román és bolgár kukorica lesz a mi fő ellenfelünk. Megjegyezzük, a térségben nagy lesz a tolongás a piaci szereplők körében, mivel Ukrajna ismét mindenkori rekordot állíthat be kukoricából. Az UkrAgroConsul becslése szerint a tavalyi termést 18 százalékkal felülmúlva elérhetik a 28,5 millió tonnát. Emiatt a német exportunk sem tud megsokszorozódni. Bár elérheti a tavalyi dupláját, 1 millió tonnával mégsem növekedhet. Marad a régi, stabil olasz piac - ha versenyképesek leszünk. Mindezek miatt nem várom, hogy a hazai kukoricapiac felrobbanhatna, még akkor sem, ha végül kiderül, csak 7 millió tonna lesz a termésünk.

Mi a helyzet a napraforgóval?

A vetésterületet itt is kisebbre jelezte most a NAK. Kilátásainkat illetően azonban itt nincs nagy mozgási lehetőség. A hazai termelés 1,8 tonnára várható, ám a belső felhasználás a termelés kb. 80 százalékát felveszi. Évek óta megfigyelhető, hogy a viszonylag egyenletes export mellett az őszi időszakban van némi import is, így a nettó exportunk kb. 200 ezer tonnára tehető. A termés azonban kisebb lesz annál, mint amit a három héttel ezelőtti állapotfelmérés mutatott. Az akkori 3 t/ha-s hozamok az elmúlt hetek forró időjárásában "elolvadtak", ma ennél biztosan gyengébb eredményt jósolnánk, a valós átlag inkább a 2,5 tonnához állhat közel.

Amennyiben mindkét tényező - terület és hozam - csökkenése beigazolódna, az már 300 ezer tonnával is csökkenheti a kínálatot, vagyis jelentősebb elmozdulást hozhat a kereslet részéről is. Ez támaszt adhat a napraforgó árának. Amennyiben az importárut olcsóbban lehet majd beszerezni, akkor ősszel ennek mennyisége a szokásosnál nagyobb lehet.

Bidló Gábor, terménypiaci elemző
Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06