Nyolc fokon csírázó kukorica és levélhosszabbító gombaölő? Itt vannak az újdonságok!

Agrárszektor
Egyetlen új hatóanyag termékké fejlesztése 8-10 évnyi munkába és mintegy 260 millió dollárba kerül - hangzott el tegnap a Syngenta Kft. székesfehérvári szakmai rendezvényén. Az európai engedélyezési folyamat most újul meg, ami ugyan nem fogja gyorsítani, de transzparensebbé teszi a rendszert. A szerkivonások sem állnak meg, így a fejlesztőknek egyre nagyobb kihívást jelent a meglévő hatóanyagok ütőképes kombinációjának megtalálása. A genetikai munka terén is génszerkesztés nélkül kell gyors válaszokat adni a klimatikus kihívásokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Syngenta évente 1,3 milliárd dollárt költ fejlesztésekre, de így is 8-10 év, mire egy új hatóanyagból termék lesz. A nemesítő és növényvédőszergyártó cég mégis elő tudott rukkolni egy újdonsággal az idei évre: a solatenollal. Az új generációs SDHI hatóanyagot - amely juvenilizál is - egy erős triazollal, a  protiokonazollal kombinálta, és illesztette be a kalászosok gombák elleni védelmébe. Zöldítő hatását elsősorban a zászlóslevelek épségének megőrzésében célszerű kihasználni, a fotoszintetizáló felület állapota ugyanis bő 30 százalékban meghatározza a termést. A solatenol különösen a szeptória ellen mutatott kiemelkedő hatékonyságot, de kiválóan működött a rozsdák ellen is.

Legfeltűnőbb hatása a zászlóslevelek hosszának 19 százalékos megnyúlása volt, ami erőteljesebb fotoszintézist és ugyanilyen mértékű termésnövekedést eredményezett a kezeletlen kontrolhoz képest.

A fehérjetartalom is ezzel arányosan nőtt a szemekben. Az előadók hangsúlyozták, hogy az eredményes termesztéshez nemcsak a kezelések jó időzítése, de a gépbeállítás és a fúvókák helyes megválasztása is lényeges. A cég által bemutatott új kalászos fajták - a piaci igényekhez igazodva - elsősorban a mennyiség termelést szolgálják, ami feltételzi a jó adottságú termőhelyet, a víztakarékos művelést és a növények tápanyaggal való kiszolgálását. A cég 2014 óta forgalmaz hibridárpát, idén pedig már a hibridbúza is tesztelés alatt áll. A hibridek nagyobb térállása miatt az őszi gyomirtás nem hagyható el a technológiából. Ha teljes hatásspektrumra van szükség a táblában (egy- és kétszikűek), arra is van megoldás.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ez az utolsó év, hogy a cég jól ismert fungicidje, a Cherokee alkalmazható. A két azolszármazékot és fiatalító klórtalonilt tartalmazó készítményt ezért idén olcsóbban szerezhetjük be, és ez a sorsa a szintén népszerű Reglone Air-nek is. A dikvátok kivonásával a repce és a napraforgó állományszárítása válik problematikussá.

A napraforgóvetőmag-forgalmazásban a clearfield-genetikák 36 százalékban uralják a hazai piacot, de az Express-toleráns hibridek is 30 százalékos részesedéssel bírnak. A magasolajsavas hibridek is egyre népszerűbbek, és ezek is elérhetőek cleafield technológiával. A nemesítő cég mindenesetre rámutat: egy csúcsgenetikájú linolsavas hibrid felülmúlhatja az előbbiek termőképességét, ezért alaposan gondoljuk át, hogy megéri-e belefogni a HO-napraforgó termesztésébe, ezzel együtt vállalni az izolációs távolságot és a kaszatok keveredésmentességét. Ha így döntünk, akkor a cég palettáján találunk megfelelő termőképességű, új genetikákat. A gyomirtási rendszer kiválasztásakor pedig az alábbi szempok alapján döntsünk:

  • Alacsony gyomnyomású termőhely: hagyományos hibrid
  • Mezei acatos tábla: Express-toleráns hibrid
  • Csattanó maszlagos, szerbtövises tábla: Clearfield technológia
  • Parlagfüves, libatopos termőhely: Clearfield Plus technológia
 

A repcetermesztés terén a Syngenta erős hatású reguláló, illetve gombaölő készítményekkel jelentkezett újdonságként, valamint a genetikai fejlesztésben is előrelépett: egy középkorai, kiváló betegség-ellenállóságú, nagy terméspotenciálú hibriddel jelent meg (SY Iowa), amely nem pereg. A kukoricanemesítésben pedig a szárazságtűrést helyezték előtérbe, erre alapozva már négytagúra bővült a kifejezetten évjáratstabil, kevés vizet is stresszmentesen felhasználó vetőmagcsalád (Artesian). A legújabb hibridek a FAO 400-as, illetve FAO 470-490-es éréscsoportba tartoznak, ennek megfelelően nagy termőképességű, jól sűríthető, korán vethető genetikák. Kísérleteikben a március végi vetést (!) is jól tűrték, a csírázás már 8 fokos talajhőmérsékletnél megindult.

A korai csírázás korábbi virágzást jelent, így nagyobb eséllyel kerüljük el a forró napokat, ami kulcsfontosságú lehet: 3-4 hőségnap a virágzás idején 30 százalékos termésveszteséget okoz a kukoricában.

Ám emlékszünk rá: 2017-ben áprilisban esett a hó, 2018-ban pedig 28 fokos hőség volt. A korai vetés körülményei extrém szélsőségesen alakulhatnak Magyarországon, ezért a mag gombák és rovarok elleni védelméről is gondoskodni kell. A Syngenta új csávázószere a korai csírapusztulás ellen véd, emellett hatalmas gyökértömeget indukál. Utóbbi a növény későbbi sorsát dönti el: a mélyebbre nyúló, szerteágazó gyökérzet hőség idején is képes vízzel és tápanyaggal ellátni a kukoricát. Mindezen túl időjárási kockázatközösséget vállalnak a gazdákkal: az AgriClime programhoz csatlakozó termelők a legalább 50 hektáros területre vásárolt Syngenta-inputok árának 30 százalékát is visszakaphatják, ha az ő 25 négyzetkilométeres időjárási cellájukban az érzékeny fenofázisban a 20 éves átlagot meghaladó mértekben csökken a csapadék mennyisége vagy nő a hőségnapok száma. Pontos részletek itt.

A gyomosodás kérdését új technológiai és gyári kombinációkkal segíti a Syngenta, felhívva a figyelmet arra, hogy a korai gyomkikapcsolás bír a legnagyobb jelentősséggel a növény életében. Nagy hangsúlyt fektetnek az országban egyre jobban terjedő fenyércirok és köles megfogására is. A rovarok elleni védekezésben az alkalmazott készítményen túl az időzítésnek van a legnagyobb jelentőssége, ezért a cég egy fénycsapdás előrejelző rendszert is működtet, amely online bárki számára elérhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06