Brazil szója: jövőre már 124 millió tonnával nyomja a piacot

agrarszektor.hu
Az utóbbi 5 évben a brazil szójatermő terület évente 5 százalékkal nőtt, és a 2019/20-as gazdasági évben várhatóan eléri a 36,5 millió hektárt. Ez azonban már csak egyszázalékos gyarapodás lenne az előző szezonhoz képest. Ennek oka, hogy nem tudni, Kína meddig tart igényt a dél-amerikai babra. Legnagyobb importőrük könnyen megegyezhet az USA-val, és akkor fordul a kocka. Az USDA előrejelzését szemlézzük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brazil statisztikai hivatal adatai szerint a 2017/18-as gazdasági évben a szójabab tette ki a megtermelt olajosmagvak 95 százalékát az országban. Második helyen a gyapotmag, harmadik helyen a mogyoró állt. A brazil szója adja a világtermelés több mint egyharmadát, az ország dominanciája ezen a téren a közeljövőben is megmarad..

A szója foglalja el Brazíliában a termőterület több mint felét, és a megtermelt árunövények mennyiségéből is ugyanilyen arányban részesül.

Ez a vetésforgó szempontjából ez úgy lehetséges, hogy a dél-amerikai államban évente többször is vetnek, Paran és Grosso térségében akár háromszor is. Mivel a termények közül a szója fizet a legjobban, ezért a farmerek általában ezt vetik el elsőként, majd követik a másodvetésű növények, mint a kukorica, búza, gyapot és egyebek - attól függően, hogy milyen a helyi klíma és milyenek a piaci kilátások.

A szója termőterülete a 2019/20-as gazdasági évben várhatóan eléri a 36,5 millió hektárt. Ez azonban már csak egyszázalékos gyarapodás lenne az előző szezonhoz képest. Ennek oka, hogy nem tudni, Kína meddig tart igényt a dél-amerikai babra, másrészt lassan elfogy a termelésbe vonható terület is a legfontosabb termőkörzetekben, már csak a legelők költséges termelésbe vonásával lehetne újabb földekre szert tenni.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Bár 2019/20-ban a termőterület csak szerényen bővül, a szójatermelés várhatóan el fogja érni a 124 millió tonnát, ami 9 százalékos ugrás lehet a mostani szezonhoz képest (113,6 millió tonna). Köszönhető mindez a hektáronkénti 3,4 tonnás átlaghozamnak. ami a jelenlegi 3,16 tonnás átlagtól 9 százalékkal több, de az előző évek átlagához mérten csak a szokványos eredmény lenne.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?