Erre készülj a hétvégén - Hatalmas sorok lesznek a virágboltoknál

agrarszektor.hu
Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru. Anyák napja idején akár a duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest, de kiemelkedő a forgalom ilyenkor a kertészeti árudákban is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Május első vasárnapja hagyományosan az anyák napja, ilyenkor - a nőnaphoz hasonlóan - jelentősen megugrik a virágárusok forgalma - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből. Már a hétvégi nap előtt nagyon nagy a választék, a vevők leginkább a színes, tavaszias-nyárias színű vágott virágokból álló vegyes - nagyobb értékű - csokrokat keresik, ezek és a cserepes virágok alkotják a forgalom markáns részét. Egy-egy szál virágot csak abban az esetben vásárolnak, ha az valami extra különlegesség. Egyre kevésbé trend a túlzott csomagolás. Sokkal kedveltebbek a zöldekkel, természetes anyagokkal lezárt csokrok, készítmények. Divatos a virágdoboz és a cserepes virágok, növények egy szép kaspóban vagy díszítve. Továbbá igen népszerűvé váltak a virág mellé vásárolt ajándéktárgyak is.

Jellemzően a tulipánok, a fréziák, a Lisianthus, a Helleborus, a boglárkák, a gerbera és a rózsák a legkedveltebbek. A piaci szereplők becslése szerint a kínálatban ilyenkor mintegy 20-30 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru. Anyák napja idején - a területi elhelyezkedéstől függően - akár duplájára nőhet az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest. Ugyancsak kiemelkedő a forgalom ezen a hétvégén a kertészeti árudákban is. Az átlagos vásárlás 3-5000 forint közé tehető.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint az elmúlt 7-8 évben az anyák napja és a középiskolai ballagások között megoszlik a virágforgalom, mivel a két időpont között néhány nap telik el. Vannak olyan üzletek, amelyek az idei időszakban - a rendkívül sok vásárló miatt - már nem tudnak rendelést felvenni az anyák napjára. Mint beszámoltak róla, a két jeles eseményre teljesen más virágokat vásárolnak a családok, így igen nehéz a keresleti igényeket kielégíteni, a megfelelő árut a hazai vagy a külföldi kertészetektől beszerezni. Mindez nehezíti a virágkötők és virágkereskedők alkalmazkodását a kereslethez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?