Kicsúszunk a gyomirtás optimális idejéből! - Szántókörkép az egynapos esőszünetben

Agrárszektor
Ha nem esik, az a baj, ha esik, akkor meg az. Sokan mondják, hogy a gazdáknak semmi se jó. Pedig ez most tényleg egy nehéz év. Éles szemre és kreatív hozzáállásra van szükség idén a sikerhez. Hamarosan célegyenesbe fordul a repce, míg más kultúrák az indulással küzdenek. Megkérdeztünk néhány szaktanácsadót, hogyan csapódott le bennük az eddig eltelt vegetációs időszak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ősziek: az elveszett mennyiség már nem pótolható

A búza már mindenhol kalászolni kezdett, a repce pedig a becőit hizlalja. A várható végeredményt tekintve élesen elválik egymástól az ország keleti és nyugati fele. Nemcsak amiatt, hogy a Dunántúl lényegesen több csapadékot kapott a kritikus fejlődési fázisokban, hanem azért is, mert itt nagyobb arányban vannak jelen az intenzívművelés-pártiak.

Ez tipikusan az a helyzet, amikor a talajművelésben vagy a tápanyagutánpótlásban vétett hibák azonnal kijönnek. Az "így szoktuk" eljárások idén felsültek. Sem a növénytáplálást, sem a gyomirtást nem lehet most rutinból elvégezni. Olyan szokatlan kezelésekkel értünk el idén sikereket búzában, ami eddig soha nem volt a technológia része"

 - állítja egy Fejér megyei növényvédelmi szaktanácsadó, aki azt mondja, van olyan gazdasága, ahol a 10 tonnás búzatermést sem tartja kizártnak. Hozzáteszi: a ritkás, rosszul bokrosodott állományok ebben a megyében is csak 4,5-5 tonnát mutatnak most, holott máskor 6-7 tonnásak szoktak lenni.

Most ennél rövidebbek a kalászok (Forrás: shutterstock)

Ő maga a szaktanácsolt gazdaságban végig arra törekedett, hogy már ősszel foszforral segítsék a bokrosodást, időben elvégezzék a gyomirtást, illetve legyen egy gombaölő szeres kezelés is. Tavasszal olyasmit javasolt a gazdának, amit azelőtt csak repcében tanácsolt volna: Atonikkal és bórral stimulálták a növény anyagcseréjét és segítették a termőalapok képzését. Bejött. Repcében szintén intenzívebben kellett lombon át erősíteni a növényt. A térségben a 3-4 tonnás hozamok normálisnak mondhatók, de ő tud 6 tonnás átlagot váró gazdaságról is.

Repcedzsungelre ne számítsunk idén! (Forrás: shutterstock)

Az ország keleti felében normál évjáratban 5-7 tonnás a búza termésátlaga, míg a repcéé 2-3. Most azonban 30-35 százalékos természveszteségre számít a Jász-Nagykun-Szolnok megyében elért szaktanácsadó.

Itt olyan nagy volt az aszály, hogy a biostimulátoros, lombtrágyás bűvészkedéssel se mentünk volna semmire. A növény szája a gyökér, az meg nem kapott vizet, így tápanyaghoz sem jutott. Itt csak az jelentett valamit, ha a gazda odafigyelt a vízmegőrző művelésre és a talaj természetes mikroflórájára. Nem vagyok híve a talajzsaroló, rövidtávú hasznot leső vetésforgóknak..."

- sommáz a szakember. Úgy gondolja, búzából most szép lesz a 4-5 tonnás, repcéből pedig a 1,5-2 tonnás eredmény. Tény, hogy lényegesen kevesebb csapadékot kapott ez az országrész, de az is, hogy ebben térségben nincsenek felkészülve a termelők a folyékony nitrogénptólásra.

Országosan a rovarokártevők nagyjából a szokásos mennyiségben érkeztek idén, a gombás betegségek pedig egészen visszafogottak voltak a szárazság miatt.

Tavasziak: kifutunk a gyomirtás optimális idejéből!

A legnagyobb fájdalmat a keleti országrészben most az jelenti, hogy az esők elvágták a szakaszos vetést igénylő kertészeti kultúrákban a munkát. A hibridkukoricában már a második, harmadik apasornál kellene járni, félő, hogy teljesen elcsúsznak vele. De nagy késésben van a borsó szakaszos vetése is. Más kultúrák, mint a bab, vagy teljes csúszásban vannak, vagy olyan sokáig elfeküdtek a földben a hideg miatt, hogy a kórokozók és kártevők áldozatává váltak. Értesültünk olyan gazdaságról, ahol emiatt a napraforgót is újra kellett vetni.

Mindenütt jellemző, hogy a hetek óta tartó hideg miatt a nagy nehezen kikelt kukorica most jellemzően 3-5 leveles állapotban van, míg a napraforgó leginkább 4-leveles. Már jó ideje így van ez, merthogy semmit nem nőnek. Fázósan lilulnak és sárgulnak, hiszen alig van anyagcseréjük. A foszforos, cinkes starterrel indított állományok azonban szebbek. A gyomok is deprimáltak, de jobban viselik a nedves hideget, mint a kultúrnövények, ez a legfőbb baja most a gazdáknak. Amíg még rámehettek volna a talajra a permetezők, nem volt gyom, most viszont minden felázott, és hideg is van. Fel sem venné a szert a növényt.

Idén azok jártak jól, akik tartamhatású pre- vagy korai posztkezelést végeztek. Más évjáratokban meg pont ez nem működik a szárazság miatt, ezért inkább a kelés utáni gyomirtást szeretik a gazdák. Mivel a többség most is erre várt, már kezd a dolog nagyon sürgőssé válni.

"Sajnos a gyomok már fejlettebbek, mint amit a raktáron lévő szer kezelni képes, úgyhogy vásárolnunk kellett egy másik, nikoszulfuron hatóanyaggal működő készítményt a kukoricába" - mondja egy Zala megyei szaktanácsadó. Mire egy másik kétségbe vonja ennek sikerét: "A szulfonilureák hasznosulásához 15-20 fokos hőmérséklet kell, ez most nincs meg, és mire meglesz, ismét esni fog az eső." Szerinte a most 3-5 leveles kukorica fiziológiailag máris öregebb, mint amit mutat. Nagyon valószínű, hogy a jövő hét is kiesik a permetezésből, hiszen szinte végig esni fog, ellenben 20 fokos meleg lesz. Vagyis nagyot fog ugrani a kultúrnövény, elfogja hagyni a kezeléshez ajánlott maximum 7-leveles állapotot.

A szaktanácsadó szerint azonban még ekkor is működhetnek a karotinoidszintézis-gátlók.
A napraforgóban május elsejével kapott szükséghelyzeti engedélyt egy vadiúj hatóanyagú készítmény, a Viballa, amelyik a parlagfű 30 centis fejlettségéig hatékony.

Szertoleráns és normál napraforgókban is bevethető hat levél feletti fejlettségnél, vagyis éppen abban az állapotban, ami az esők után várható. A halauxifen-metil hatóanyagú készítményt az ország keleti és nyugati felében is spontán említették a szaktanácsadók.

Szójával Zalától Szabolcsig mindenütt foglalkoznak, ami a magas, 60 ezer forintot meghaladó hektáronkénti támogatásnak köszönhető. A gazdaságokban még intenzíven kísérleteznek a legegyszerűbb gyomirtást és legmagasabb hozamot igérő sortávolsággal. Vannak, akik szerint duplagabona sortávon jól érvényesül a szója gyomelnyomó képessége, és a párás mikroklíma is kedvez neki, míg mások szerint a 45 vagy 75 centis, jól kapálható sorközben bontakozik ki igazán a szója termőképessége. A kérdés annyira nincs eldöntve, hogy a megkérdezett gazdaságokban egyszerre többféle megoldás is szerepelt. Az alapkezelések mindenesetre jól sikerültek, a szelektív egyszikűirtás és kapálás még hátravan.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?