Újabb áldozatot szedett a hosszantartó esőzés: gyomkáosz jöhet a magyar földeken

agrarszektor.hu
Nem tudnak rámenni a gépeikkel a felázott földekre a gazdálkodók az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt. Ez jelentősen hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését, és akadnak olyan területek, ahol az is kérdéses, hogy a gazdák egyáltalán meg tudják-e majd csinálni a szükséges kezeléseket a növényeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését az elmúlt időszak csapadékos időjárása a tavaszi vetésű növényeknél, a gazdálkodók ugyanis nem tudnak rámenni gépeikkel a felázott földekre - mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Ha mégis sikerült elvégezni a szükséges kezelést, akkor sok helyen az okoz problémát, hogy a kiszórt vegyszert lemossa az eső. A legnagyobb probléma a Dunántúlon és az Alföld középső részein van, itt ugyanis a csapadékhiány átfordult többletbe.

Több olyan terület is akad az országban, ahol az is kérdéses, hogy egyáltalán el tudják-e majd végezni a szükséges kezeléseket a gazdák, hiszen a húsz fok körüli nappali hőmérséklet a sok csapadékkal robbanásszerű növekedést okoz a kukoricánál - emelte ki a GOSZ elnöke. A gyomirtást legfeljebb a kukorica hat-, nyolc-, esetleg tízleveles állapotáig lehet elvégezni, amit a hirtelen növekedéssel hamar meg is haladhat a növény, így a gazdálkodók lekéshetnek a gyomirtásról. Az őszi kalászosoknál is akad probléma, fennáll ugyanis a kalászvédelem és a gombairtószeres kezelések elmaradásának a veszélye. 

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06