Ha kisülnek a kaszálók, legeltethetők az ökológiai célterületek

agrarszektor.hu
26 ezer hektár szabadul fel takarmánynyerés céljára Mecklenburg-Előpomerániában egy tartományi rendelkezés nyomán. Úgy tűnik, Németországnak évek kellenek a tavalyi aszálykárok teljes kiheverésére, a talajok vízkészlete ugyanis nem töltődött fel, és a kaszálók gyengén teremnek. Az állatok ellátása érdekében az ökológiai célterületeket hasznosítják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mecklenburg-Előpomeránia termelői ismét bajban vannak. A májusi esők nem tudták feltölteni a tavalyi aszályban megcsappant talajvízkészletet. Ezért a tartományi vezetés úgy döntött, július elsejétől megengedett az ökológiai célterületek tarlóit kaszálásra és legeltetésre használni. A tartomány agráminisztere, dr. Till Backhaus ugyanakkor arra intette a gazdálkodókat, hogy a rovarok és más élőlények védelme érdekében lefgfeljebb a terület 80 százalékát hasznosítsák takarmányozási célra, a többit hagyják meg búvóhelynek.


"A gazdáknak nem szükséges a használat változását kérelmezni vagy jelezni a hatóságnak. Remélem, ezzel az intézkedéssel enyhíthetünk az állattartó gazdaságok gondjain, még akkor is, ha ezeken a területen csak csökkent értékű takarmány nyerhető" - fűzte hozzá a szakminiszter. A német állattartók tavaly extrém károkat szenvedtek el a takarmány-előálíltásban az aszály miatt. MInt arról az agrárszektor.hu többször is beszámolt, még a szalmát is búzaáron vásárolták fel, a rétiszéna pedig szinte megfizethetetlen kinccsé vált. A vízhiányt sajnos azóta sem pótolta a természet, a jobb időjárási kondíciók csak enyhíteni tudtak a helyzeten. Az április végi első kaszálásokkor már látszott, hogy a hozamok  messze a normális mennyiség alatt vannak. Mostanra a talaj vízkészete erősen kimerült. A tartományi rendelkezés 26 ezer hektárnyi területet szabadít fel takarmánynyerés céljára.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?